Dogovoren sastav vlade BiH

Poslije dogovora o raspodjeli pozicija u Savjetu ministara BiH, lideri političkih stranaka Federacije BiH započeli su pregovore o federalnom nivou vlasti, što bi trebalo da se okonča do 11. marta
0 komentar(a)
Sarajevo, Foto: Shutterstock
Sarajevo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.02.2015. 19:28h

Lideri političkih partija koje čine vlast na nivou BiH postigli su danas, četiri mjeseca polije izbora, dogovor o sastavu vlade, odnosno Savjeta ministara BiH.

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić već je dobio potvrdu u parlamentu kao novi predsjedavajući Savjeta ministara, a na osnovu dogovora tri ključna ministarstva biće podijeljena tako što će spoljni poslovi pripasti bloku srpskih stranaka, finansije će dobiti HDZ BiH, a civilne poslove SDA, prenijela je Hina.

Prema dogovoru, Stranka demokratske akcije (SDA), osim predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, dobija dvije ministarske pozicije i dvije pozicije zamjenika ministra, Demokratski front (DF) jednu ministarsku i jednu poziciju zamjenika ministra, a Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH tri ministarske pozicije i četiri zamjenika ministara.

Stranke okupljene u koaliciju oko Srpske demokratske stranke (SDS) dobile su tri ministarske i tri pozicije zamjenika ministra, prenio je RTRS.

Predsjednik SDS Mladen Bosić rekao je da će SDA u novom sazivu Savjeta ministara BiH dati jednog ministra iz Republike Srpske s obzirom da je zakonska obaveza da četiri ministra budu iz RS.

Sastanku su, osim Bosića, prisustvovali zamjenik predsednika SDA Bakir Izetbegović, predsjednici HDZ BiH Dragan Čović, Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić, NDP Dragan Čavic, DF Željko Komšić i predstavnik HŠ-a BiH Mario Karamatić.

Poslije dogovora o raspodjeli pozicija u Savjetu ministara BiH, lideri političkih stranaka Federacije BiH započeli su pregovore o federalnom nivou vlasti, što bi trebalo da se okonča do 11. marta.

"Dogovorili smo se o raspodjeli ministarstava u Savjetu ministara, a istovremeno nastavljamo pregovore o uspostavljanju vlade Federacije BiH", izjavio je poslije dvočasovnih pregovora predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Bonus video: