Ante je odrastao u Mostaru, ali sada prvi put stoji na Starom mostu

"Niko mi nije dobacivao niti sam išta primijetio. Uglavom, sve je normalno, nisam mislio da sam drugačiji od ostalih ljudi, drago mi je što sam bio", kazao je mladi Mostarac nakon prelaska na lijevu obalu Neretve i dodao: "Uglavnom, uklopio sam se. Nisam osjećao nikakvu razliku"
90 pregleda 13 komentar(a)
Ante na Starom mostu, Foto: Radio Slobodna Evropa
Ante na Starom mostu, Foto: Radio Slobodna Evropa
Ažurirano: 21.02.2015. 17:05h

Ante je srednjoškolac, živi u Mostaru i nedavno je sa ekipom Radija Slobodna Evropa, prvi put kročio na Stari most, simbol tog grada. Istog dana je prošetao jezgrom starog grada i popio kafu u restoranu koji gleda na Stari most.

Radio Slobodna Evropa je u serijalu "Perspektive", čiji je jedan od aktera i Ante, gledaocima predstavila priču iz Mostara, u kojoj je Ante u prethodnoj epizodi izjavio da "granice postoje", te da se sa svojim vršnjacima Bošnjacima ne slaže i da ne želi da bude u kontaktu sanjima.

Tada je ispričao da nikada nije bio na Starom mostu, jer se boji.

"Cijeli svijet zna Mostar po Starom mostu, a ja Mostarac na njemu nikad nisam bio. Zato što ne smijem", poručio je tada Ante.

Nakon što je, ipak, prešao Stari most i posjetio stari dio grada, Ante je rekao da mu nije bilo neprijatno.

"Niko mi nije dobacivao niti sam išta primijetio. Uglavom, sve je normalno, nisam mislio da sam drugačiji od ostalih ljudi, drago mi je što sam bio", kazao je mladi Mostarac nakon prelaska na lijevu obalu Neretve i dodao: "Uglavnom, uklopio sam se. Nisam osjećao nikakvu razliku".

Ante je dodao i da je sa obje strane obale Neretve postoje konflikti, incidenti.

"Ali mi mladi bismo se trebali odmaći od toga. Više je nas koji ne želimo te incidente, nego onih koji to žele", mišljenja je Ante, koji je u prethodnoj epizodi kazao i da su "roditelji na djecu prenijeli mržnju".

"Vjerovatno mi na svoju djecu nećemo prenijeti tu mržnju", poručio je, između ostalog, ovaj srednjoškolac, a njegov odlazak na "drugu stranu" najbolji je korak u tom pravcu.