BiH: Uhapšeni zbog pridruživanja ISIL-u

Osumnjičene su za krivična djela finansiranja terorističkih aktivnosti, organizovanje terorističke grupe, formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama
2 komentar(a)
Džihadisti, Islamisti, ISIL, Foto: Reuters
Džihadisti, Islamisti, ISIL, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2015. 09:42h

Policija BiH uhapsila je šest osoba koje su iz te zemlje krenule u pravcu Sirije, kako bi se pridružile džihadistima Islamske države.

Ove osobe su uhapšene na području Unsko-sanskog kantona, Maglaja i Kantona Sarajevo i pripadnici su radikalnih islamističkih pokreta.

Osumnjičene su za krivična djela finansiranja terorističkih aktivnosti, organizovanje terorističke grupe, formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Uhapšeni su po nalogu tužioca Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, a akciju su izveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH i Granične policije, uz saradnju sa Obavještajno-bezbjednosnom službom.

Neki od njih su lišeni slobode na graničnim prelazima na području Unsko-sanskog kantona, a među njima su i osobe za koje postoje dokazi da su organizatori nezakonitog odlaska državljana BiH u Siriju.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da za sada ne mogu dati više informacija i detalja o ovom hapšenju.

Bonus video: