Zaev: Makedonska vlast potpuno kontroliše sudstvo

Zaev je objavio audio isječke telefonskih razgovora u kojima su učestvovali zamjenik premijera, ministri unutrašnjih poslova i finansija, šef tajne policije i drugi i u kojima oni navodno razgovaraju o namještanju sudskih presuda i unapređivanju sudija
0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2015. 19:08h

Makedonski opozicioni lider – kojeg policija optužuje da je kovao zavjeru da na nezakonit način preuzme vlast – objavio je audio snimke za koje tvrdi da pokazuju da vlast ima potpunu kiontrolu nad sudstvom.

Ovo je drugi put da lider socijaldemokrata Zoran Zaev objavljuje navodne dokaze zloupotrebe vlasti nakon što su ga premijer Nikola Gruevski i policija 31. januara optužili da je zajedno sa jednom stranom obavještajnom službom pokušao da sruši vlast.

Rojters podsjeća da je Zaev prošle nedjelje objavio snimke na kojima tvrdi da su nezakonito snimljeni razgovori, uključujući i njegove sa novinarima i članovima porodice. Optužio je vladu Gruevskog da prisluškuje 20.000 ljudi, uključujući novinare, vjerske lidere i političare.

Zaev je objavio audio isječke telefonskih razgovora u kojima su učestvovali zamjenik premijera, ministri unutrašnjih poslova i finansija, šef tajne policije i drugi i u kojima oni navodno razgovaraju o namještanju sudskih presuda i unapređivanju sudija.

"Snimljeni razgovori potvrđuju ono što svi građani i javnost znaju i što su osjetili na svojoj koži", kazao je Zaev na konferenciji za novinare a prenosi Rojters.

"Nakon ovoga bićete ubijeđeni u direktnu povezanost između vlade i sudstva", kazao je.

"Čućete kakvu vrstu kontrole su ovi ljudi, na čelu sa Gruevskim, preuzeli nad sudovima i pravosudnim sistemom u Makedoniji. Čućete kako ministar pravde iz VMRO DPMNE i ministarka unutrašnjih poslova dogovaraju sudsku odluku, kako direktor Uprave za bezbjednost i kontrašpijunažu naručuje izbor predsjednika Vrhovnog suda s (albanskom) Demokratskom unije za integraciju (sa kojom je VMRO DPMNE u koaliciji) i šta nudi zauzvrat", rekao je Zaev.

Zaev je ranije rekao da je "prisluškivanje organizovao makedonski premijer, a da su (snimci) u njegov posjed došli uz pomoć patriota iz redova službi bezbjednosti".

Gruevski je nedavno optužio Zaeva da je pokušao da ga ucijeni kako bi sazvao vanredne izbore tokom razgovora u četiri oka u septembru i novembru. On je kazao da je Zaev prijetio da će upotrijebiti obavještajne podatke protiv vlasti koje je prikupio uz pomoć jedne strane obavještajne službe.

Zaev je odbacio optužbe tvrdeći da vlasti pokušavaju da ga spriječe da objavi inkriminirajuće dokaze o vladi. Državni tužilac Makedonije je, kako navodi Rojters, upozorio medije da ne objavljuju informacije o slučaju koje bi se mogle koristiti u naknadnom suđenju, a diplomate i novinari spekulišu da je to možda pokušaj da se spriječi objavljivanje informacija koje iznosi Zaev.

Bonus video: