Pusić: Ima Hrvata koji se bore na strani ukrajinske vojske

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je ranije da nije za zabranu odlaska hrvatskih državljana na strana ratišta, prije svega zbog hrvatske istorije
1 komentar(a)
Vesna Pusić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Vesna Pusić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Ažurirano: 11.02.2015. 15:44h

Ministarka spoljnih i evropskih poslava Hrvatske Vesna Pusić izjavila je danas da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini na strani ukrajinske vojske.

"Po našim saznanjima, zasad nema priključivanja paravojnim formacijama, ali smo o tome sve vrijeme u komunikaciji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom (SOA)", rekla je Pusić novinarima u Zagrebu.

Ona je dodala da se hrvatski državljani bore isljučivo na strani Ukrajine i to u redovnoj vojsci. Nije, međutim, precizirala koliko je hrvatskih dobrovoljaca u Ukrajini.

Mediji su proteklih dana pisali da se na ratištima u Ukrajini nalazi 30-tak državljana Hrvatske i to u Azovskom bataljonu, dobrovoljačkoj paravojnoj formaciji sa sjedištem u Marijupolju. Time su se, kako prenose mediji, našli nasuprot Srba koji se bore na strani ruskih separatista.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je ranije da nije za zabranu odlaska hrvatskih državljana na strana ratišta, prije svega zbog hrvatske istorije.

"Vratimo se na Domovinski rat, dobrovoljci iz cijelog sveta su dolazili i borili se na našoj strani, a mi smo im tada bili vrlo zahvalni što su došli i pomogli nam", izjavio je Miljenić za televiziju N1.

On je dodao da je važno da tema zabrane odlaska na strana ratišta ne bude posmatrana u kontekstu Ukrajine, jer se ta tema unutar Evropske unije posmatra prvenstveno u kontekstu terorizma, odlazaka u Siriju i borbi na strani ISIS-a.

Bonus video: