PO PLANU

Milanović: Hrvatska 1. jula traži prijem u Šengen

"Mi smo turistička zemlja, oslanjamo se na taj profitabilni sektor privrede. Sloboda kretanja i sigurnost naših gostiju od kojih su većina Evropljani", rekao je Milanović
0 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: BETAPHOTO
Zoran Milanović, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 26.01.2015. 18:12h

Premijer Hrvatske Zoran Milanović najavio je danas da će Hrvatska 1. jula ove godine podnijeti zahtjev za prijem u Šengensku zonu.

"Mnogo od toga očekujemo. Mi smo turistička zemlja, oslanjamo se na taj profitabilni sektor privrede. Sloboda kretanja i sigurnost naših gostiju od kojih su većina Evropljani", rekao je Milanović tokom službene posjete Estoniji, prenijela je Hrvatska radiotelevizija.

On je dodao da će zahtjev biti upućen najranije što je moguće, odnosno 1. jula, kada ističu dvije godine od prijema Hrvatske u EU.

Milanović je još prošle godine rekao da će Hrvatska aplicirati za ulazak u Šengensku zonu 1. jula 2015. Tada je izrazio uvjerenje da će Hrvatska biti spremna i dodao da ocjenu EU očekuje pola godine od podnošenja zahtjeva, kao što je to bio slučaj s Mađarskom pošto je ušla u Uniju.

Šengenska zona obuhvata 26 zemalja Evrope koje su u međusobnom prometu, na zajedničim gramicama, ukinule kontrolu pasoša i drugih dokumenata, dok "prema spolja" nastupaju jedinstveno, kao jedna "zemlja", uz strogu kontrolu i zajedničku politiku izdavanja viza.

Cilj Šengenske zone u kojoj su 22 članice EU i još četiri zemlje - članice trgovinske organizacije EFTA, je podsticanje slobodnog kretanja robe, informacija, novca i ljudi.

Preporučujemo za Vas