Banjaluka: Podignuta optužnica protiv Budimira Bulatovića

Navodno je "poslove" u Republici Srpskoj "sklapao" tako što bi, na predlog nekog visokopozicioniranog zvaničnika RS, došao na razgovor s direktorom ili rukovodiocem institucije i nudio saradnju i pomoć pri privlačenju novca iz evropskih fondova
427 pregleda 0 komentar(a)
Budimir Bulatović (Novina)
Budimir Bulatović (Novina)
Ažurirano: 20.01.2015. 11:08h

Okružno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu protiv Budimira Bulatovića (45), s prebivalištem u Beogradu, za produženo krivično djelo prevara, kojim je za skoro 300.000 eura oštećen Grad Banjaluka i preduzeće SHP "Celex".

Optuženi je kao izvršni koordinator "Evropske ekspertske grupe" (EEG) iz Beograda, od septembra 2007. do maja 2009. godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, lažno prikazivao da je EEG organizacija osnovana od Evropske komisije, ovlašćena i licencirana da kandiduje projekte kod EK radi dobijanja donacija za njihovo finansiranje.

Na taj način doveo je u zabludu predstavnike Grada Banjaluka i preduzeća SHP "Celex" AD da na ime dobijanja donacije za finansiranje njihovih projekata na račun EEG uplate određena novčana sredstva kao obaveznu kotizaciju.

Bulatović je tako za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist od oko 280.000 eura i oštetio grad i pomenutu firmu.

Kako podsjeća agencija Fena, Budimir Bulatović uhapšen je krajem prošle godine na Graničnom prelazu Rača, a na osnovu potjernice koju je raspisao Centar javne bezbjednosti Banjaluka zbog poslovne prevare i falsifikovanja isprave.

Navodno je "poslove" u Republici Srpskoj "sklapao" tako što bi, na predlog nekog visokopozicioniranog zvaničnika RS, došao na razgovor s direktorom ili rukovodiocem institucije i nudio saradnju i pomoć pri privlačenju novca iz evropskih fondova.

Obećavao je da će firma ili institucija, pošto kandiduje svoje projekte i dostavi ih EEG-u, biti na listi aplikanata za fondove EU.

Ime Budimira Bulatovića u javnosti je poznato još od marta 2009. godine kada je izbila velika afera i u Crnoj Gori, zbog sumnje da se iza EEG - krije evropska prevara.

"Vijesti" su tada pisale da se sumnja kako je riječ o velikoj prevari korisnika evropskih donacija ili o nesporazumu i greškama u komunikaciji između predstavnika EEG i centrale Evropske komisije u Briselu.

Sumnje u falsifikovanje dokumenata, posebno je podstakao potpis na papirima izvjesnog Nikolasa van der Huna, a tokom istrage utvrđeno je da je Van der Hun “izmišljeni lik”.

Osim u BiH, ime Budimira Bulatovića se pominje i u srpskim medijima, koji su pisali da je preko EEG ojadio Opštinu Svilajnac, ali i na isti način “isisao” novac iz “Neoplante”, “Bačke Topole”...

I sud u Nikšiću vodi istragu

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću još traje istraga protiv Budimira Bulatovića, zbog sumnje da je ojadio mesnu industriju Goranović" i beransku fabriku papira "Nova Beranka".

Postupak, koji se vodi po službenoj dužnosti, traje duže od četiri godine. Bulatović je, sumnja se, u ljeto 2008. godine uzeo novac od vlasnika te dvije firme u Crnoj Gori kako bi u njihovo ime aplicirao za dobijanje donacija iz fondova EK.

Od “Goranovića” je tada uzeo oko 160.000 eura, a nešto malo manje uzeo je i od “Nove Beranke”...

Postojale poslovne veze sa Momirom Bulatovićem

Banjalučki mediji su ranije pisali kako su vlasnici firme "Celex" tvrdili da, kada je Budimir Bulatović dolazio u Banjaluku, to bili pompezni dolasci u skupocjenim vozilima i pod pratnjom policije.

Oni su tvrdili da je na sastanke sa njim, navodno, dolazio i nekadašnji predsjednik Crne Gore Momir Bulatović.

Prema ranijim podacima sa ugašenog sajta Evropske ekspertske grupe, navodi se da je Momir Bulatović bio specijalni savjetnik.

U Savjetu Evropske ekspertske grupe (EEG) bili su i nekadašnji načelnik VMA u Beogradu Miodrag Jevtić, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, kao i košarkaški as Vlade Divac.

Bonus video: