Grabar Kitarović od Ki Muna traži hitnu presudu za Šešelja

"Tražim od Vas da preduzmete sve potrebne korake kako bi se osiguralo da se Šešelj vrati u pritvor ICTY-ja sve dok ne bude ispunjavao uslove za privremeno puštanje koje svi drugi zatvorenici ICTY-ja moraju da ispune"
51 pregleda 18 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarovi, Foto: Reuters
Kolinda Grabar Kitarovi, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2015. 10:54h

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zatražila je od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna da preduzme sve korake kako bi obezbijedio da se Vojislav Šešelj vrati u pritvor Međunarodnog suda u Hagu i da se što prije donese presuda u njegovom slučaju.

"Puštanje Šešelja potkopava svrhu zbog koje je Savjet bezbjednosti osnovao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Zato tražim od Vas da preduzmete sve potrebne korake kako bi se osiguralo da se Šešelj vrati u pritvor ICTY-ja sve dok ne bude ispunjavao uslove za privremeno puštanje koje svi drugi zatvorenici ICTY-ja moraju da ispune", navodi se u pismu Grabar Kitarović Ban Ki Munu, koje je agenciji Hina dostavio njen izborni štab.

"Iz razloga koji nisu sasvim jasni", kako kaže Grabar Kitarović, ICTY je u novembru 2014. pustio na privremenu slobodu Šešelja "iz humanitarnih razloga" zbog "pogoršanja zdravstvenog stanja" i zatražilo da se vrati u Srbiju.

Međutim, ICTY mu za privremeno puštanje na slobodu nije odredio uslove koji su uobičajeni, kaže Grabar Kitarović.

Ona tako pominje da se od "Šešelja nije tražilo da se uzdrži od javnih istupa ili angažmana u političkom životu dok je na privremenoj slobodi", kao i da se Šešelj "nije morao obavezati da će se vratiti u ICTY kada to od njega bude tražio sud", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izražavajući "duboku zabrinutost", Grabar Kitarović naglašava da žrtve zaslužuju da se Šešelj vrati u pritvorsku jedinicu ICTY-ja i da se što prije donese presuda, prenosi Hina.

"Ljubazno Vas molim da preduzmete sve mjere koje su vam na raspolaganju da se ispune oba cilja, uključujući i sazivanje sjednice Savjeta bezbjednosti oko ovog važnog pitanja", kaže novoizabrana hrvatska predsjednica, koja će na tu dužnost zvanično stupiti 19. februara.

Šešelj je optužen 2003. za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima, kao i vojvođanskim Hrvatima, suđenje je okončano 2010, ali još nije donesena presuda.

Bonus video: