Bosanski imam: Naš džihad je borba protiv nezaposlenosti

Beganović, koji svake nedjelje propovjeda u punoj džamiji, govori vjerniciuma da grupe poput Islamske države šire „izopačenu veruziju islama“
213 pregleda 27 komentar(a)
Selvedin Beganović, Foto: Beta/AP
Selvedin Beganović, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.01.2015. 07:37h

Bradati muškarac je upao u dvorište džamije i oborio Selvedina Beganovića na zemlju uzvikujući „sada ću da te ubijem“, zabio nož tri puta u imamove grudi i pobjegao.

Nije to bio nasumičan napad: Beganović je u proteklih godinu dana napadnut sedam puta - a tri su se dogodila samo prošlog mjeseca. Za napade se, kako navodi agencija AP, okrivljuju islamski ekstremisti, a razlog je je očigledno to što svoju dužnost koristi kako bi muslimanskim vjernicima u Bosni rekao da nemaju što da rade na ratištima u Siriji i Iraku. I on obećava da će nastaviti da prenosi tu poruku bez obzira koliko puta ekstremisti pokušaju da ga ućutkaju.

„To nije naš rat“, kazao je imam za AP u malom gradu Trnovi na sjeverozapadu zemlje. „Naš džihad u Bosni je borba protiv nezaposlenosti. Briga o našim roditeljima koji imaju male penzije. Briga o socijalno ugroženima“.

Oko 150 Bosanaca se pridružilo islamskim ekstremistima u Siriji ili Iraku, procjenjuju zvaničnici.

Beganović, koji svake nedjelje propovjeda u punoj džamiji, govori vjerniciuma da grupe poput Islamske države šire „izopačenu veruziju islama“.

„Kada je prorok Muhamed nekome otkinuo glavu“, kazao je on. „Kada je uzeo nož i ubio nevinog novinara“. Od 99 imena za boga - uključujući i Moćni i Osvetnik - Beganović najviše voli Najmilostiviji i Najdarežljiviji. „To je ono čemu mi ovdje učimo našu djecu“, kazao je.

Dragan Lukač, direktor federalne policije, okrivio je borce koji se vraćaju sa prvih borbenih linija iz Sirije za napade na Beganovića, među kojima su teško prebijanje i napadi nožem u kojima mu je povrijeđeno lice, ramena i ruke. Istražitelji još tragaju za napadačem od prošle nedjelje.

Predsjednik mjesne zajednice Husein Kavazović, u više navrata je upozoravao Bosance da ne padaju na ekstremističku retoriku čiji je cilj da ih namami u rat u Siriji. „Naš posao je da ponavljamo, da nastavimo da upozoravamo da je to zlo koje ne može biti opravdano“, kazao je on. „To su opasni ljudi. Mjesto im je u mentalnoj instituciji“, rekao je Kavazović za AP.

Bonus video: