Šarić bi od ponedjeljka mogao biti na slobodi

Njegovi branioci traže ukidanje pritvora do pravosnažnosti presude kojom je osuđen na 15 godina robije
5687 pregleda 4 komentar(a)
Šarić, Foto: FoNet/Zoran Mrđa
Šarić, Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Advokati Darka Šarića podnijeli su Apelacionom sudu žalbe u kojima traže ukidanje pritvora Šariću do pravosnažnosti presude, te će već početkom naredne nedjelje biti poznato hoće li se Pljevljak poslije pet godina naći na slobodi, saznaje "Blic".

Hoće li se Šarić nakon pet godina naći na slobodi dok čeka pravosnažnost presude kojom je osuđen na 15 godina robije, pitanje je koje se postavlja od 10. decembra, kada su branioci Šarića uložili žalbu na odluku o produženju pritvora.

Razmatranje žalbe okončalo se u posljednjoj nedelji 2018. godine, odlukom Apelacionog suda, koji je poništio rješenje Višeg suda. Pljevljak se tada nakratko našao u svojevrsnom pravnom međuprostoru - ni u pritvoru ni van njega.

Kako je obrazloženo u odluci o poništenju pritvora, pritvor je poništen jer nisu jasno navedeni razlozi zbog kojih je pritvor nužna mjera, odnosno Viši sud nije odgovorio na pitanje zašto se pritvor u zatvoru ne može zamijeniti nekom blažom mjerom (poput nanogice).

"Blic" navodi da je takvo pitanje opravdano jer sudovi u Srbiji sve češće zaziru od automatskih produženja pritvora zbog odšteta koju okrivljeni traže nakon okončanja postupka, a posebno su skloni da zatvorske pritvore zamijene nanogicama ili drugim mjerama (poput zabrane komuniciranja sa svjedocima i slično).

Tužilaštvo za organizovani kriminal usprotivilo se bilo kojoj blažoj mjeri od pritvora, jer bi to podrazumijevalo da se Šarić i ostali nadalje brane sa slobode. Zato je vijeće Višeg suda 31. decembra ponovo donijelo rješenje kojim je Šariću i ostalima produžilo pritvor.

Međutim, kako saznaje "Blic", odbrana Darka Šarića ove nedjelje uložila je novu žalbu Apelacionom sudu, koji bi trebalo da presiječe i definitivno produži, ukine ili za nanogicu zamijeni pritvor Šariću.

S obzirom na to da se ovakve vrste predmeta rješavaju po hitnom postupku, sudbina Pljevljaka biće poznata kako već u ponedjeljak, naglašava izvor "Blica" iz pravosuđa.

Inače, ovo nije prvi put da se lome koplja oko Šarićevog pritvora. U leto 2016. godine, kada je Apelacioni sud ukinuo presudu protiv narko-bosa, njegovi advokati Dejan Lazarević i Radoslav Baćević tada su najavljivali da će tražiti ukidanje pritvora Šariću ili njegovu zamenu za nanogicu.

Šarićevi advokati su još 2016. najavljivali da će tražiti ukidanje pritvora ili zamjenu za nanogicu, a u Apelacionom sudu su tada za "Blic" objasnili da je utvrđeno da postoji bojazan da će Šarić pobjeći ako bude pušten da se brani sa slobode.

Obrazloženje na kom se takva odluka bazirala govorilo je da postoji sumnja da je Šarić dio novca stečenog trgovinom kokainom sakrio, te da bi mu on mogao biti sredstvo pomoću kojeg bi pobjegao iz zemlje.

Šarić je u pritvoru skoro pet godina. Prethodno je bio više od četiri godine u bjekstvu, a predao se nadležnim organima u martu 2014. godine, kada je i pritvoren. Dvaput je donošena prvostepena presuda protiv njega i njegove grupe: najprije je osuđen na 20, a potom u decembru 2018. na 15 godina robije.

Nudio milionsko jemstvo

Posljednji put kada je pitanje ukidanja pritvora Šariću razmatrano, Pljevljak je bio spreman da za jemstvo ponudi višemilionsku sumu. To su u razgovoru za "Blic" potvrdili i njegovi advokati.

"Ima on imovinu koja nije oduzeta. Uostalom, tu je i rodbina, prijatelji koji bi mu mogli pomoći", kazao je tad za "Blic" advokat Radoslav Baćević na pitanje odakle njegovom klijentu toliki novac.

Bonus video: