Kurti: Vlada Kosova ima bolji odnos sa Beogradom nego Tiranom

Kurti je za Radio Slobodna Evropa ponovio da ne vjeruje u normalizaciju odnosa Beograda i Prištine sve dok Srbija ima pretenzije prema Kosovu i dok se ne suoči sa prošlošću i ne prizna nezavisnost svoje južne pokrajine
8 komentar(a)
Albin Kurti (Novina)
Albin Kurti (Novina)
Ažurirano: 25.12.2014. 21:18h

Lider pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti izjavio je da, iako ne vjeruje u normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, mora da kaže da danas Vlada Kosova ima bolje odnose sa Beogradom nego sa Tiranom.

Kurti je za Radio Slobodna Evropa ponovio da ne vjeruje u normalizaciju odnosa Beograda i Prištine sve dok Srbija ima pretenzije prema Kosovu i dok se ne suoči sa prošlošću i ne prizna nezavisnost svoje južne pokrajine.

"Ali, s druge strane vidjeli smo da moramo da vjerujemo u normalizaciju odnosa lidera kosovskih i srpskih institucija. Prvi put u nezavisnom Kosovu imamo vladu koja ima bolje odnose sa Beogradom, nego što ima sa Albanijom, ili što ima Vlada Albanije sa Beogradom", izjavio je Kurti.

Kurti je ocijenio da "Tačijeva (ministra spoljih poslova Kosova Hašima) trgovina sa Srbijom, Kosovu ne može vratiti dostojanstvo, suverenitet i teritorijalni integritet" i dodao da je država Kosovo u rasulu kao i da će situacija eskalirati.

Kurti je kao razloge zašto je pokret Samoopredjeljenje protiv Specijalnog suda, naveo potrebu za univerzalnom pravdom, a ne za specijalnim sudovima.

Prema njegovim riječima, potrebu za novim sudom ima Srbija, pošto je ona vodila četiri rata i ubila 150.000 pripandika nesrpskog stanovništva, a u međuvremenu njihov Specijalni sud za ratne zločine u zatvor je strpao samo 160 Srba.

"Znamo da je kosovsko društvo bilo žrtva a Srbija agresor, ali takođe znamo da postoji interes različitih međunarodnih segmenata da izmijene tu istorijsku činjenicu. Za sve individualne zločine na Kosovu treba da se snosi individualna odgovornost", kazao je Kurti.

Lider Samoopredjeljenja dodao je da bi kosovski političari trebalo da budu u zatvoru zbog zločina u miru o kojima znaju svi iz međunarodne zajednice, a ne zbog ratnih, koje je izmislio neki stranac.

Bonus video: