SNS bi, bez Vučića, imao 80 odsto manje glasova

"To je podatak koji bi trebalo da zabrine njegove najbliže saradnike koji nemaju tako dobar imidž kao premijer. U nekom narednom periodu to može da stvori problem i njemu samom", rekao je direktor Faktora plus Vladimir Pejić
61 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 20.12.2014. 13:50h

Osamdeset odsto birača Srpske napredne stranke (SNS) ne bi glasalo za SNS ako na njenom čelu ne bi bio aktuelni premijer Srbije Aleksandar Vučić, pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus.

"To je podatak koji bi trebalo da zabrine njegove najbliže saradnike koji nemaju tako dobar imidž kao premijer. U nekom narednom periodu to može da stvori problem i njemu samom", rekao je direktor Faktora plus Vladimir Pejić na predstavljanju rezultata istraživanja danas u Beogradu.

Prema njegovim riječima, visoka identifikacija birača SNS sa Vučićem trenutno je dobra za njega, ali može postati problem za naprednjake.

Za razliku od SNS, 16 odsto birača Demokratske stranke ne bi glasalo za DS ukoliko njen predsjednik ne bi bio Bojan Pajtić, a 38 odsto glasača Socijalističke partije Srbije ne bi glasalo kada na čelu socijalista ne bi bio Ivica Dačić.

Što se tiče popularnosti stranaka, istraživanje je pokazalo da SNS uživa podršku 51 odsto građana, a njen lider Vučić glavni je razlog zašto se birači opredjeljuju za tu stranku.

Druga po snazi je Socijalistička partija Srbije (SPS) sa 10,8 odsto glasova, a najveća opoziciona stranka je Demokratska stranka (DS) sa 6,6 odsto podrške.

"Čini mi se da demokrate pokušavaju sve ne bi li krenuli na gore, međutim za sada mislim da je uspjeh što ne idu na dolje, a za neki rast očigledno će biti potrebno više od onoga što čine ili ne čine", ocenio je Vladimir Pejić.

Na predstavljanju istraživanja rečeno je da se stabilizovao rejting Srpske radikalne stranke (SRS), koja je sa 4,6 odsto četvrta najjača partija i nalazi se blizu "zone političke relevantnosti", iako ostaje ispod cenzusa.

Sličan rejting ima i Socijaldemokratska stranka (SDS) bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića - 4,5 odsto, dok bi Pokret "Dveri" osvojio 3,9 procenata, a Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) Rasima Ljajića 3,6 odsto.

Na pitanje zašto istraživanjem nije obuhvaćena Demokratska stranka Srbije (DS S), Pejić je ocijenio da ta stranka na čelu sa Sandom Rašković Ivić može da računa na podršku između jedan i dva odsto birača.

"Imaju dosta nizak rejting da bi zauzeli mjesto na listi, a sa Dverima ih nismo mjerili jer u ovom trenutku ipak nisu koalicija", objasnio je direktor Faktora plus, podsjetivši da je nakon martovskih izbora DS S napustio njen predsjednik Vojislav Koštunica, nakon čega se partija podijelila.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1000 ispitanika na teritoriji Srbije bez Kosova, između 16. i 19. decembra.

Bonus video: