Hrvatska: Prodaja automobila pala 21 odsto

Najprodavaniji model od početka godine do kraja novembra na hrvatskom tržištu je Škoda oktavia, a slijede Volkswagen golf, Volkswagen polo, Opel astra, Opel korsa
0 komentar(a)
krivulja, Foto: Shutterstock
krivulja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.12.2014. 08:18h

Prodaja automobila u Hrvatskoj u novembru je pala 21 odsto u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju zvanični statistički podaci.

Novembar je drugi najlošiji mjesec prodaje vozila, nakon avgusta koji je tradicionalno najnepovoljniji za trgovce automobilima.

U poređenju s novembrom prošle godine, na hrvatskom tržištu prodato je 2,7 odsto više automobila, prenosi Tanjug.

Za 11 mjeseci ove godine prodaja novih vozila porasla je 23,6 odsto, u odnosu na uporedni period prošle godine, a taj rast analitičari pripisuju javnoj nabavci, odnosno, obnovi voznog parka državnih institucija, a ne rastu standarda i kupovne moći građana.

Najviše automobila u Hrvatskoj za 11 mjeseci godine prodao je Volkswagen 5,2 hiljade, uz tržišni udio od 16,2 odsto. Slijedi Opel sa 3,65 hiljada automobila i tržišnim udjelom od 11,3 odsto, Škoda sa 3,22 hiljade vozila i udio od ddeset odsto, Peugeot sa 2,13 hiljada vozila i udio od 6,6 odsto i Renault sa 2,2 hiljade vozila i tržišno učešće od 6,3 odsto.

Najprodavaniji model od početka godine do kraja novembra na hrvatskom tržištu je Škoda oktavia, a slijede Volkswagen golf, Volkswagen polo, Opel astra, Opel korsa.

Bonus video: