Polemika predstavnika Srbije i Hrvatske oko Šešelja

"Šešeljeva politika treba da bude osuđena ali ne i Srbija", poručio je šef srpske diplomatije i izrazio žaljenje što je došlo do otkazivanja njegove posjete Zagrebu i zbog otkazivanja posjete premijera Hrvatske Zorana Milanovića Beogradu
4 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 02.12.2014. 14:34h

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je na sastanku šefova spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana u Evropskom parlamentu (EP) kritikovao rezoluciju o Vojislavu Šešelju koju je ta institucija izglasala prošle sedmice.

"Šešeljeva politika treba da bude osuđena ali ne i Srbija", poručio je šef srpske diplomatije i izrazio žaljenje što je došlo do otkazivanja njegove posjete Zagrebu i zbog otkazivanja posjete premijera Hrvatske Zorana Milanovića Beogradu.

On je kazao da je teško graditi mir i stabilnost u regionu, a da ih je lako razgraditi i kao primjer naveo rezoluciju o Šešelju.

"Srbija nije učestvovala u odluci Tribunala da pusti Šešelja niti je Tribunal postavio ikakve uslove", rekao je Dačić i podsjetio da se haško tužilaštvo nije žalilo na odluku o puštanju dok je Šešelj bio u Hagu, a da se žali sad kad je u Beogradu.

Na to je reagovao hrvatski poslanik Andrej Plenković, inicijator rezolucije, koji je rekao da se Srbija nije ogradila od Šešeljeve politike i da neće moći da nastavi sa evropskim integracijama ukoliko ne prihvati evropske vrijednosti.

Plenkoviću se pridružila poslanica krajnje desnice Ruža Tomašić, koja je optužila Dačića da je arogantan i da je došao u Brisel da dijeli lekcije.

"Vi ste godinama bili najbliži saradnik Šešelja i nikada se niste odrekli ideje o Velikoj Srbiji ", rekla je ona i kao primjer navela Dačićavu izjavu da je Srbiji potreban izlaz na more.

Dačić je odgovorio da se ne radi o aroganciji nego da je samo iznioo stavove Srbije o "pravnom cirkusu" u vezi sa Šešeljem.

"Niko normalan danas u Srbiji ne podržava Šešelja", rekao je Dačić i pozvao se na reči šefa misije EU u Beogradu Majkla Devenporta da se Srbija jasno ogradila od Šešelja.

On je objasnio da je spornu izjavu o izlazu Srbije na more dao u okviru sastanka Jadransko-jonske inicijative u kojoj je Srbija jedina članica koja nema izlaz na more.

"Srbija nema namjeru da izađe na more, ali valjda vi imate namjeru da na vaše more dolaze građani Srbije", poručio je Dačić, prenosi Tanjug.

On je naglasio da niko ne može da bira prošlost, ali da se može uticati na budućnost i da treba nastaviti napore u pravcu pomirenja.

Polemiku je zaključio predsjednik Spoljnopolitičkog komiteta EP Elmark Brok koji je pozvao da se ispod prošlosti podvuče crta.

"Ja kao Njemac najbolje znam koliko prošlost može da opterećuje", poručio je Brok i podsjetio da je princip nediskriminacije ugrađen u temelje EU 1950. godine.

"EU ne može da rješava probleme prošlosti, ali može da ih učini nebitnima", zaključio je Brok polemiku u EP.

Bonus video: