NEZAVRŠENI POSAO

Jazdgerdi: Puno angažovanje SAD na Balkanu

"Nismo protiv toga da zemlje održavaju odnose sa Rusijom, ali ako želite da se pridružite evropskom klubu, onda moraju da donesu odgovarajuće zaključke i usklade svoju spoljnu politiku sa onom koju zastupa Evropska unija“
0 komentar(a)
Tomas Jazdgerdi, Foto: Screenshot Stomp.com
Tomas Jazdgerdi, Foto: Screenshot Stomp.com
Ažurirano: 16.02.2019. 22:30h

Novi direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu u Stejt Departmentu Tomas Jazdgerdi kaže da su Sjedinjene Države u potpunosti angažovane, posebno kada je riječ o rješavanju preostalih ključnih pitanja.

On je u ekskluzivnom razgovoru za "Glas Amaerike" rekao da Vašington podržava budućnost cijelog regiona u okviru evroatlantske zajednice.

„U potpunosti smo angažovani kada je riječ o pružanju pomoći u rješavanju nekih dugotrajnih pitanja, odnosno nezavršenog posla na Balkanu. Sjedinjene Države smatraju se partnerom u tom pogledu na primjer, pružanjem pomoći u održavanju dijaloga Kosova i Srbije, davanjem podrške Crnoj Gori da uradi stvari koje su potrebne da bi se pridružila NATO-u, podsticanjem Grčke i Makedonije da riješe spor oko imena, pomaganjem Bosni da postane funkcionalnija u odnosu na što sve ostalo izgleda malo lakše. To su ključna pitanja, u pogledu kojih smo u potpunosti angažovani i gdje se smatramo krediblinim partnerom u regionu, rekao je Jazdgerdi.

On je prokomentarisao i rast ruskog uticaja u regionu i eventualne planove Vašingtona da se tome suprostavi.

„Mislim da to nije pitanje suprostavljanja ruskom uticaju, već pružanja podrške građanima u regionu da ostvare svoje aspiracije u pogledu integracije. To nam je je veoma važno. Nismo protiv toga da zemlje održavaju odnose sa Rusijom i pojedine, kao Srbija, imaju istorijske i kulturne veze sa Rusijom, ali ako želite da se pridružite evropskom klubu, što mislim da sve zemlje u regionu žele, onda moraju da donesu odgovarajuće zaključke i usklade svoju spoljnu politiku sa onom koju zastupa Evropska unija“, zaključio je za "Glas Amerike"