Bramerc: Šešelju su postavljeni uslovi

"Zapravo je na Sudskom vijeću, koje je postavilo te uslove, da zaključi da li su oni ispunjeni i, ako utvrdi da su prekršeni, ono može da naloži Šešelju da se vrati u Hag", rekao je Bramerc
66 pregleda 9 komentar(a)
Serž Bramerc, Foto: Reuters
Serž Bramerc, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.11.2014. 21:10h

Sudsko vijeće Haškog trubunala postavilo je veoma ograničen broj uslova za privremeno oslobađanje Vojislava Šešelja, kazao je glavni tužilac tog suda Serž Bramerc, ocjenjujući da Šešeljevo djelovanje u Srbiji nema dobar uticaj ni na državu ni na pomirenje u regionu.

On je objasnio da je Vijeće inicijativu o puštanju Šešelja na privremenu slobodu donijelo navodeći humanitarne razloge i loše zdravstveno stanje optuženog, ali, kako je naveo, Tužilaštvo nema pristup medicinskoj dokumentaciji, pa o tome ne može da iznese mišljenje.

Bramerc je, kako prenosi Tanjug, ukazao na činjenicu da optuženog nijesu pitali da li on te uslove prihvata, što je inače "prilično neuobičajeno".

"Zapravo je na Sudskom vijeću, koje je postavilo te uslove, da zaključi da li su oni ispunjeni i, ako utvrdi da su prekršeni, ono može da naloži Šešelju da se vrati u Hag", rekao je Bramerc.

Bramerc je, kako se navodi, saglasan sa mišljenjima da je "način na koji on (Šešelj) govori, uz mržnju koju stalno izražava u svim svojim govorima, veoma sličan načinu na koji je govorio tokom rata".

"Izgleda da se njegov način razmišljanja nije mnogo promijenio u proteklih deset godina", naveo je Bramerc, dodajući da to zasigurno nema pozitivan uticaj na državu i pomirenje u regionu.

Bramerc je rekao da srpska vlada "veoma razumno, profesionalno i zrelo" reaguje na povratak Šešelja.

"Mislim da će se sadašnje odgovorno političko rukovodstvo pobrinuti da država nastavi da ide naprijed, a ne da ih u tome prekine stav jedne osobe", kazao je Bramerc.

On je dodao da Tužilaštvo Haškog tribunala nije zadovoljno načinom na koji se suđenje Šešelju odvija.

"To suđenje traje predugo", rekao je Bramerc, podsjećajući da je presuda trebalo da bude donešena prošle godine.

Bonus video: