Bandić položio 2 miliona eura da bi izašao iz zatvora

76 pregleda 1 komentar(a)
Milan Bandić, Foto: Beta-AP
Milan Bandić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 19.11.2014. 18:02h

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić nešto prije 18 sati izašao je iz zatvora na uslovnu slobodu nakon što je položio kauciju od oko dva miliona eura.

Osumnjičenog za korupciju ispred zatvora u Remetincu sačekalo je tridesetak građana, koji se nadaju da će se Bandić vratiti funkciji prvog čoveka Zagreba.

Ipak, prema uslovima o puštanju na privremenu slobodu, Bandić se ne smije baviti javnim poslovima, a biće mu onemogućen i kontakt sa eventualnim svjedocima u slučaju.

Jutaranji.hr navodi da ostaje nejasno kako će se te mjere opreza sprovoditi, pošto za njih ne postoje jasni propisi. U ovom slučaju su na odbranu sa slobode pušteni šef Bandićevog kabineta Miro Laco, suvlasnik preduzeća CIOS Petar Pripuz i direktor Službe za nabavku Zagrebačkog holdinga Ivan Markus. Krajem oktobra Bandiću je Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec odredio istražni pritvor u trajanju od 30 dana. Bandića terete za nezakonitosti u poslovanju s firmama CIOS osumnjičenog Petra Pripuza i Bramgrad projekt Branka Mihaljevića, kao i da je, zbog USKOK-u spornog finansiranja predsjedničke kampanje 2009, oštetio gradski i državni budžet. Takođe, prenosi agencija Hina, terete ga i da je u pet navrata trgovao uticajem pri nezakonitom zapošljavanju bliskih osoba u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu. Bandić je osumnjičen i da je u sedam navrata koristio službeni i društveni položaj u vezi sa korišćenjem službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe. Na vrhu piramide osumnjičenih, pored Bandića, nalaze se predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i Pripuz, zatim gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, Ivan Markušić, referent za javnu nabavku Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, Ines Bravić i Koraljka Rožanković Uremović iz Kancelarije za imovinsko-pravne poslove. Među osumnjičenima su i direktor građevinske firme Bramgrad projekt Branko Mihaljević, gradonačelnikovi saradnici Vidoje Bulum, Miro Laco, glavni sekretar Zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović, Dragutin Kosić i direktor Plinare Ante Dodig. USKOK sumnja i da su dvije pravne osobe pribavljanjem imovinske koristi počinile krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlašćenja, a nezvanično se saznaje da je riječ o Pripuzovoj firmi "CE-ZA-R" i Mihaljevićevom Bramgrad projektu.

Bonus video: