Dačić: Strateški cilj Srbije je izlaz na more

"Srbija je imala izlaz na more u svojoj istoriji. I uvijek se za to vodila bitka. Ja sam htio reći da je Srbija sada jedina zemlja u Jadransko-jonskoj makroregiji koja nema izlaz na more"
221 pregleda 126 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Beta/AP
Ivica Dačić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.11.2014. 14:31h

"Strateški cilj Srbije je izlaz na more", rekao je srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić na konferenciji koja je održana u Briselu povodom osnivanja Jadransko-jonske makroregije, prenosi "Večernji list".

Na pitanje novinara tog lista neposredno nakon konferencije o tome da li je njegova izjava neprimjerena, Dačić je, kako se navodi, pokušao je objasniti da nije mislio na Hrvatsku.

"Nema to veze s Hrvatskom. Srbija je imala izlaz na more u svojoj istoriji. I uvijek se za to vodila bitka. Ja sam htio reći da je Srbija sada jedina zemlja u Jadransko-jonskoj makroregiji koja nema izlaz na more", rekao je Dačić.

Ivan Jakovčić, koji je u ime Evropskog parlamenta izvjestilac za Jadransko-jonsku makroregiju, kako prenosi "Večernji list" je prokomentarisao da "Dačić često zna lupnuti i ostati živ".

Jadransko-jonska makroregija nova je inicijativa koja želi da podstake saradnju između osam država - Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije, Srbije i Grčke.

Jedino Makedonija i Kosovo nisu članice, prva zbog blokade Grčke, a druga zbog blokade Srbije.

Bonus video: