Bandiću kaucija od 15 miliona kuna, ostaje do daljnjeg u pritvoru

Kaucije su određene i ostalim osumnjičenicima i kako saznaje Večernji list, sve su povećane, pa tako Branko Mihaljević koji je u prvom navratu nudio 4,5 miliona kuna u nekretnini, sada će za izlazak na slobodu morati položiti jamstvo od sedam miliona kuna
0 komentar(a)
Milan Bandić, Foto: Betaphoto/HINA
Milan Bandić, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 13.11.2014. 17:09h

Milanu Bandiću, zagrebačkom gradonačelniku, sudija za istarge zagrebačkog Županijskog suda odredio je kauciju od 15 miliona kuna te mu je odredio mjeru opreza zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti, prenosi Večernji list.

To znači da ukoliko odluka sudije za istrage postane pravosnažna, Bandić će izaći na slobodu onog trenutka kada uplati kauciju te da će u tom slučaju na papiru biti zagrebački gradonačelnik, ali tu dužnost neće smjeti da obavlja.

Kaucije su određene i ostalim osumnjičenicima i kako saznaje Večernji list, sve su povećane, pa tako Branko Mihaljević koji je u prvom navratu nudio 4,5 miliona kuna u nekretnini, sada će za izlazak na slobodu morati položiti jamstvo od sedam miliona kuna.

Kao i Bandiću i svim ostalim osumnjičenicima izrečene su mjere opreza zabrane obavljanja poslovnih aktivnosti, što znači da je za sve njih važi što i za Bandića, što drugim riječima znači ako ova odluka postane pravosnažna, kad i ako uplate određene im kaucije, niko od osmorice osumnjičenih više neće moći obavljati dužnosti koju je dosad obavljao, objašnjava Večernji list.

Kako saznaje večernji list Bandićeva odbrana ponudila je kauciju u iznosu od dvadesetak miliona kuna, a tu se radilo o nekretninama nekih Bandićevih prijatelja koji nijesu imenovani.

U ranijem rješenju o određivanju istražnog zatvora koje je ukinulo vanraspravno vijeće, Bandićeva odbrana nudila je jemstvo od 5,4 miliona kuna, a u tom slučaju, radilo se o stanu njegovog advokata Krešimira Krsnika.

Kako će Bandić prikupiti novac za jemstvo biće zanimljivo vidjeti s obzirom da njegova odbrana tvrdi da on nema novca jer mu je sva imovina blokirana, podsjeća Večernji list.

Ova odluka znači da Bandić i osmorica osumnjičenih u aferi Agram do daljnjeg ostaju u istražnom zatvoru jer stranke u postupku na ovu odluku sudije za istrage imaju pravo žalbe.

Taj im rok počinje teći od trenutka kad prime rješenje sudije za istrage, a nakon što budu primljene žalbe strana u postupku, ponovo će se sastati vanraspravno vijeće koje će o njima odlučivati.

Konkretnije, to znači da će proteći još bar nedjelju dana dok se žalbe ne riješe i vanraspravno vijeće sastane, a u slučaju da vanraspravno vijeće i potvrdi ovu odluku, to znači da bi Bandić i ostali eventualno koncem iduće nedjelje mogli da izađu na slobodu.

Ako odluka postane pravosnažna prije nego što izađu iz Remetinca, sudu moraju priložiti potvrdu o uplaćenim jamstvima.

U slučaju kad je riječ o jamstvu nekretninom, sud mora upisati hipoteku na nekretninu kojom jamči.

Bonus video: