Krstaš: Brine ponašanje 16 članova Nacionalnog savjeta

2 komentar(a)
Krstaš, delegati prilikom izbora, Foto: Krstaš
Krstaš, delegati prilikom izbora, Foto: Krstaš
Ažurirano: 09.11.2014. 10:03h

Udruženje Crnogoraca Srbije Krstaš saopštilo je da se, nakon što je Republička izborna komisija donijela rješenje o dodjeli mandata za 23 člana Nacionalnog savjeta, nastavlja zabrinjavajuće ponašanje većinske grupe od 16 članova.

"Kreirani izbornim inženjeringom od odbora Demokratske stranke i SPS iz Vrbasa, uz koordinaciju saradnika ambasade Crne Gore u Beogradu iz reda lokalnog stanovništva, nastavljaju predizbornu politiku nipodaštavanja i ignorisanja rada i postojanja crnogorske zajednice na cijeloj teritoriji Srbije. Cilj je monopol i lokalizovanje savjeta u opštini Vrbas“, saopštili su kopredsjednici tog udruženja Ljubomir Perović i Dragan Martinović.

Oni poručuju da su spremni za konstruktivan dogovor, za angažovanje svojih, ali i intelektualnih i obrazovnih kapaciteta iz cijele crnogorske zajednice u Srbiji, prije svega u vođenju krucijalnih odbora Nacionalnog savjeta, Odbora za obrazovanje i Odbora za službenu upotrebu jezika i pisma.

„Svjesni istorijiske uloge prvog Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Republici Srbiji, sedam članova savjeta, sa zajedničke liste organizacija koju predvodi Udruženje Crnogoraca Srbije 'Krstaš', su spremni da preuzmu dio odgovornosti u kreiranju i sprovođenju programa savjeta u cilju očuvanja nacionalnog identiteta crnogorske zajednice u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja podsjećaju da članovi Nacionalnog savjeta Aleksandra Vučinić, Dušan Žugić, Miloš Paović, Nikola Muhadinović, Dragan Martinović, Jovana Joksimović i Veselin Mitrović zastupaju Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“, Zajednicu Crnogoraca Prokuplja, Crnogorska kulturno-prosvjetna društva „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca i „Montenegrina“ iz Subotice, Crnogorski kulturni centar Beograda, Udruženje Crnogoraca Vojvodine i 1.535 građana crnogorske nacionalnosti koji su ih delegirali u izbornom procesu.

"Konstitutivna sjednica Nacionalnog savjeta se očekuje uskoro, saziva je ministar i zakonski je regulisano da se održi u roku od 20 dana od utvrđivanja konačnih rezultata izbora”, dodaje se u saopštenju.

Iz „Krstaša su saopštili da, prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva, Crnogorci u Srbiji žive u 173 opštine i nema ih samo u opštinama Crna Trava i Malo Crniće.

Bonus video: