Vučić: Ne brinite zbog smanjenja isporuke gasa

0 komentar(a)
Vladimir Putin, Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.10.2014. 13:57h

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pragu da građani Srbije ne moraju da brinu zbog smanjenih isporuka ruskog gasa, zato što će zajedno sa Rusijom umjeti da prevaziđe problem i dogovori najbolje ressenje. "Građani Srbije ne moraju da brinu. Neće biti nikakvih problema u snabdijevanju gasom", kazao je Vučić posle razgovora sa češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom.

"Svake eventualne nesuglasice oko načina ili vremenskih rokova za isplatu naših dugova mi ćemo sa našim ruskim partnerima umjeti da prevaziđemo i da pronađemo najbolje moguće rješenje u interesu građana Srbije", rekao je srpski premijer na zajedničkoj konferenciji za novinare. Rusija je smanjila Srbiji isporuke gasa zbog toga što nije postignut dogovor o roku otplate duga Srbije za gas koji prema pisanju lista Danas iznosi oko 200 miliona dolara.

Vučić je, tvrde izvori tog lista bliski Vladi Srbije, odbio da potpiše garancije da će Srbija do marta vratiti taj dug, jer smatra taj Putinov zahtjev neumjesnim i nefer, s obzirom na činjenicu da Rusija preko Naftne industrije Srbije NIS uveliko profitira na Srbiji.

Kako list saznaje iz kako navode pouzdanih izvora, Vučić je Putinu kao razlog za odbijanje da potpiše obavezujući dokument naveo činjenicu da Rusija uzima ogroman profit preko NIS, što je omogućio štetan ugovor o prodaji te kompanije sklopljen između Rusije i Srbije 2008. godine.

Vučić je o svemu tome obavijestio članove Vlade Srbije na posljednjoj sjednici. Prema utiscima koje su prenijeli sagovornici Danasa, premijer je bio ljut zbog Putinovog zahtjeva i rekao je da je jako razočaran odlukom ruskog predsjednika da smanji isporuke gasa Srbiji.

Ministar energetike Aleksandar Antić zbog toga bi trebalo bi da napiše protestno pismo ruskoj kompaniji zaduženoj za isporuke gasa, prenosi Danas.

Bonus video: