Od Sanadera do Bandića: Ovo su najpoznatiji "stanari" zatvora Remetinec

Posljednji u nizu "kapitalaca", ne manje važan, je aktuelni stanovnik zatvora i jedan od napoznatijih hrvatskih političara, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić
125 pregleda 4 komentar(a)
Zatvor, Foto: Shutterstock
Zatvor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.10.2014. 12:41h

Funkcioneri, njih 12 koji su do skora uživali povjerenje naroda i hrvatskih vlasti, danas se nazivaju "kapitalcima" iz prijestoničkog zatvora Remetinca.

Naime, objašnjava portal Index.hr, riječ je o najpoznatijim stanovnicima zatvora koji su boravili u pritvoru od 2009. godine godine do danas, a dokazane su im ili se još dokazuju milionske malverzacije.

Svakako najveći "kapitalac" Remetinca je Ivo Sanader koji je kao bivši premijer i šef Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) dobio osam i po godina zatvora za ratno profiterstvo.

Sanader je već pravosnažno osuđen u slučajevima Hypo i Ina-MOL, a zajedno sa svojom bivšom strankom i nekoliko njenih zvaničnika nepravosnažno i zbog izvlačenja državnog novca i punjenja HDZ-ovog crnog fonda preko agencije Fimi medija.

Sudi mu se zbog primanja mita u slučaju Planinska, u julu bi trebalo da počne novo suđenje u slučaju HEP-Dioki, a čeka ga i nepotvrđena šesta optužnica kojom se tereti da je oštetio HEP podstičući tadašnju upravu da šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju prodaje struju ispod tržišne cijene.

Sanader

Od subote se nalazi u Kliničko-bolničkom centru Zagreb - Rebro, zbog srčanih problema.

Drugi na listi "kapitalaca" iz Remetinca je bivši čelnik Hrvatske privredne komore Nadan Vidošević, kome se na teret stavlja afera Remorker, zbog koje je bio u višemjesečnom pritvoru. Na čelu Komore bio je od 1995. godine, a bio je i predsjednik Hajduka, župan, predsjednički kandidat i predsjednik Uprave Kraša.

Od poznatih nekretnina posjeduje porodičnu kuću u Zagrebu, imanje sa šumom u Gorskom kotaru, turistički objekat u Omišu, zemljište u Medulinu, šumsko i poljoprivredno zemljište u Pisarovini, zemljište u Kupresu u BiH, a poznat je i po skupocjenoj zbirci umjetnina.

Jedan od bivših "stanara" Remetinca je i Ivan Mravak koji se tereti za ogromnu štetu zbog prodaje jeftine struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju. Već je prije nagodbom dobio godinu i po dana zatvora priznajući da je 2007, po nalogu tadašnjega glavnog blagajnika HDZ-a Mladena Barišića, za stranku pribavio značajunu dobit.

Nevenka Jurak, Mladen Barišić i Branka Pavošević vežu se za najveću korupcijska afera u Hrvatskoj - Fimi medija, odnosno za izvlačenje oko 10 miliona eura iz državnih preduzeća i institucija preko privatne marketinške agencije "Fimi medija".

Barišić je dobio tri godine zatvora, Pavošević godinu i po, a Nevenka Jurak dvije godine zatvora.

Sljedeći na spisku je Josip Protega koji je bio na čelu Hrvatske poštanske banke, a afera bankomat bila je "teška" 255 miliona kuna (oko 31 milion eura). I Protega je proveo mjesece u Remetincu.

Rober Ježić bivši je šef Diokija i bivši vlasnik dnevnika "Novi list", pravosnažno osuđen u poznatom slučaju INA-MOL prema kojem je u državnu kasu trebalo da vrati pet miliona eura...

Damir Polančec bivši je potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar privrede, rada i preduzetništva u vladama Sanadera i premijerke Jadranke Kosor. Dobio je deset mjeseci zatvora za izradu nepotrebne studije, kao i za aferu Reflektori.

USKOK ga je teretio da je organizovao zločinačku organizaciju koja je raznim deoničarskim transakcijama koprivničku Podravku oštetila za oko 400 milijuna kuna (više od 53,5 miliona eura).

Bivša sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel još je jedna bivša stanovnica Remetinca, osumnjičena za više krivičnih djela zlopotrebe položaja i ovlašćenja, falsifikovanje službene isprave, primanje mita i pranje novca.

Bivši gradonačelnik Varaždina Ivan Čehoka tereti se da je zajedno s preduzetnikom Davorom Pataftom oštetio grad Varaždin za oko 3,7 miliona eura.

Posljednji u nizu "kapitalaca", ne manje važan, je aktuelni stanovnik zatvora i jedan od napoznatijih hrvatskih političara, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koga USKOK tereti za niz koruptivnih (ne)djela i u pritvoru bi mogao ostati i do godinu dana zbog velikog broja svjedoka u slučajevima koje treba rasvijetliti.

Bandić

Bonus video: