Srbija: Krstaš na izborima za Nacionalni savjet

7 komentar(a)
Udruženje Crnogoraca Krstaš, Foto: Krstas.rs
Udruženje Crnogoraca Krstaš, Foto: Krstas.rs
Ažurirano: 25.10.2014. 09:36h

Udruženja koja imaju identičan stav po identitetskim pitanjima crnogorske zajednice u Srbiji donijela su odluku da nastupe na elektorskim izborima za Nacionalni savjet koji će biti održan u nedelju 26. oktobra u Skupštini Srbije u Beogradu, odlučeno je na sastanku koji je organizovalo Udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš”.

Udruženja su usaglasila zajedničku izbornu listu i zaključila potrebu da u budućem sazivu Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji od 23 člana, makar i u manjini, budu i autentični predstavnici crnogorske zajednice.

Nosilac liste je profesor književnosti Aleksandra Vučinić iz Lovćenca, član Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva “Princeza Ksenija”.

Predavač je i jedan od organizatora škole “Crna Gora moja postojbina” u kojoj, sada već četvrta generacija đaka u Lovćencu, fakultativno 6 mjeseci u toku godine, izučava predmete na crnogorskom jeziku i pismu iz udžbenika posebno štampanim za crnogorsku dijasporu.

Zajedničku izbornu listu čine elektori iz Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, Zajednice Crnogoraca Prokuplja, CKPD “Princeza Ksenija” iz Lovćenca, CKPD “Montenegrina” iz Subotice, Crnogorskog kulturnog centra Beograda i Udruženja Crnogoraca Vojvodine.

Na sastanku je saopšteno da se pored izbornog inžinjeringa državnih partija SPS i DS, koji su preko svojih članova dali podršku i delegirali elektore sa ciljem osvajanja apsolutne većine u savjetu, nastavlja pritisak na delegate sa “molbom” da se prisustvuju izbornoj skupštini.

Potreba da se u savjetu čuje drugi glas i istina, kao i važnost formiranja prvog Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji, doprinijelo je da se donese odluka o nastupu i stane, kao mnogo puta ranije, u odbranu autentičnih, moralnih vrijednosti i identitetskih karakteristika crnogorskog naroda u Srbiji, navodi se u saopštenju Udruženja Krstaš.

Bonus video: