Srbija: Danas bez nastave u 1.000 škola

Prema Matijevićevim riječima, prosvjetari ne traže povećanje plate nego da im se ne smanjuje zarada jer će u tom slučaju svi doći na "minimalac"
0 komentar(a)
Verbić i predstavnici reprezentativnih prosvjetnih sindikata, Foto: Betaphoto
Verbić i predstavnici reprezentativnih prosvjetnih sindikata, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 22.10.2014. 09:31h

Nezadovoljni najavom smanjenja plata, četiri najveća sindikata prosvete u Srbiji organizovaće protest u Beogradu, a u školama članicama organizacija neće biti nastave.

Protest će početi u 13 sati na Trgu Nikole Pašića, a očekuje se da nastave ne bude u 800 do 1.000 škola, rekao je predsjednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević na zajedničkoj konferenciji čelnika sindikata.

Prosvetari traže da budu izuzeti iz smanjenja zarada, donošenje zakona o platnim razredima i otpočinjanje pregovora o kolektivnom ugovoru.

Prema Matijevićevim riječima, prosvjetari ne traže povećanje plate nego da im se ne smanjuje zarada jer će u tom slučaju svi doći na "minimalac".

On je pozvao kolege da dođu na protest i podsjetio da Srbija od svih evropskih zemalja najmanje izdvaja za obrazovanje.

"Smanjenje zarada u obrazovanju predstavlja guranje u bunar srpske budućnost", rekao je Matijević.

Predsjednik Granskog sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović istakao je da je obrazovanje decenijama ispod prosjeka i zamjerio državi što nije mogla da finansira ni učesće Srbije u narednom ciklusu PISA istraživanja.

"Mi smo na kolosjeku koji vodi u centralnu Afriku, a ne u Evropu", rekao je Živanović, a predsjednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković je rekao da "ovu državu prosveta uopšte ne interesuje".

Bonus video: