U Hrvatskoj i BiH pao snijeg

Na nekim putevima je otežan saobraćaj zbog pada stabala posle jakog olujnog vjetra, a vozači se upozoravaju da na put ne kreću bez zimske opreme
1 komentar(a)
snijeg, hladnoća, Foto: Shutterstock
snijeg, hladnoća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.10.2014. 10:29h

Hrvatsku je zahvatilo nevrijeme koje je u Liku donijelo i snijeg, a temperatura je u nekim meteorološkim stanicama pala i za 12 stepeni u roku od 60 minuta.

Na nekim putevima je otežan saobraćaj zbog pada stabala posle jakog olujnog vjetra, a vozači se upozoravaju da na put ne kreću bez zimske opreme.

Najveće nevreme zahvatilo je Gorski kotar, planinsku regiju na sjeverozapadu Hrvatske, gdje su pale i velike količine snijega.

U srijedu se očekuje nastavak nevremena, najavljuju se obilne padavine na sjevernom Jadranu, Gorskom kotaru i u Lici, a ta područja će zahvatiti i olujni udari vjetra.

Ipak, tokom dana se očekuje smirivanje i djelimično razvedravanje.

Snijeg i u BiH

Olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i kišom, izazvalo je problem u snabdijevanju električnom energijom na području Prijedora, pa je bez struje ostao veći broj sela u tom području na sjevero-zapadu Republike Srpske. Loše vrijeme izazvalo je i prekide u napajanju strujom i u nekim banjalučkim naseljima, kao i u Kozarskoj Dubici i Novom Gradu. Prvi ovogodišnji snijeg pao je na Banj Brdu u Banja Luci, dok u nižim predjelima grada pada susnježica sa kišom, izjavio je meteorolog Hidrometeorološkog Zavoda Republike Srpske Draško Rudan. "Do kraja dana možemo očekivati intenzivnije kišne padavine, kao i snijeg, posebno u višim predjelima od 400 do 500 metara nadmorske visine ", naglasio je on. Banjalučane je jutros probudio snažan olujni vjetar, praćen kišnim padavinama. "Obilnije kišne padavine očekujemo u noći sa četvrtka na petak, kada će u Banja Luci pasti od 30 do 50 litara po metru kvadratnom", rekao je Rudan.

Bonus video: