Svjetski mediji: Putinova posjeta i balansiranje Srbije

97 pregleda 13 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.10.2014. 19:20h

Ruski predsjednik Vladimir Putin došao je u Beograd u trenutku dok Srbija balansira između težnje da postane članica Evropske unije i želje da sačuva tradicionalno dobre odnose s Rusijom koji imaju i pozitivnu ekonomsku stranu, navode svjetski mediji.

Agencija Frans pres konstatuje da Putin može da računa na toplu dobrodošlicu u Beogradu, dok Asošiejtid pres prenosi da su ruskog predsjednika građani Srbije "entuzijastično dočekali".

Putin je posjetio Srbiju koja je uhvaćena usred spora Moskve i Zapada oko Ukrajine, navodi AP, dodajući da je Srbija sve više raspeta oko pitanja da li da nastavi ka EU ili da odustane od evrointergracija i uspostavi bolje odnose s Rusijom.

AP navodi da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da Srbija vidi Rusiju kao velikog saveznika i partnera i da će uvijek biti na istoj strani, dok je, kako piše, premijer Aleksandar Vučić koji naginje Zapadu, pokušao da ponovo uvjeri EU da Srbija ne mijenja proklamovani kurs.

Agencija Frans press piše da je Putin doputovao u simboličnu posjetu koja učvršćuje ruske interese u srcu Evrope, u kontekstu povišenih tenzija između Moskve i Zapada zbog ukrajinske krize.

AFP navodi da je Putin odabrao Beograd kao mjesto da uputi upozorenje svakom ko pokuša da ucjenjuje Moskvu povodom ukrajinske krize.

Francuska agencija navodi da Brisel pažljivo prati posjetu i da je tražio od Srbije da potvrdi svoje "proevropsko" angažovanje upravo tokom Putinove posjete. Agencija dodaje da Putin može da računa na toplu dobrodošlicu u Beogradu koji odbija da uvede sankcije Moskvi, pazeći da ne uvrijedi tog velikog saveznika.

Agencija Rojters navodi da je Srbija prikazala vojnu paradu pred ruskim predsjednikom balansirajući svoje ambicije ka EU i trajno poštovanje prema savezniku, velikoj sili - Rusiji koja je u raskoraku sa Zapadom.

Rojters navodi da je parada održana 16. a ne 20. oktobra kada je oslobođen Beograd, kako bi se datum prilagodio Putinu koji putuje na evroazijski samit u Milanu.

Uprkos počasnom dočeku i "uzvišenom govoru" o slovenskom bratstvu, premijer Aleksandar Vučić je rekao da Srbija ne skreće s kursa ka Zapadu na kojem je sada, 15 godina od rata s NATO oko Kosova, navodi Rojters.

Britanski BBC navodi da je Putin doputovao u Beograd gdje je počasni gost na vojnoj paradi nabijenoj simbolizmom. BBC navodi da se istorijski odnosi Srbije s Rusijom nezgodno uklapaju, posebno poslije ukrajinske krize, u ambicije Srbije da uđe u Evropsku uniju

Ta agencija navodi i da je - kada je riječ o srpskoj vladi - Putinova posjeta popularna među mnogim glasačima, dok će za Putina, parada dobro biti primljena kod kuće, u vrijeme kada je ruska ekonomija pogođena sankcijama.

Britanski BBC navodi da je Putin doputovao u Beograd gdje je počasni gost na vojnoj paradi nabijenoj simbolizmom. BBC navodi da se istorijski odnosi Srbije s Rusijom nezgodno uklapaju, posebno poslije ukrajinske krize, u ambicije Srbije da uđe u Evropsku uniju.

BBC navodi da je Putin primio najviše srpkso odlikovanje od predsjednika Nikolića, i da je rekao da će Rusija uvijek vidjeti Srbiju kao najbližeg saveznika. Ubrzo potom Putin je skinuo težak lanac, navodi BBC, dodajući da postoji iskušenje da se to vidi kao simboličan gest poslije Vučićevih riječi da je Srbija na evropskom putu.

Radio slobodna Evropa navodi da Putinova posjeta ističe "osjetljvu ravnotežu" Srbije između Evropske unije u koju želi da uđe i odnosa s Rusijom, koji su ukorijenjeni u istoriji i religiji, ali i obuhvataju ekonomske i geostrateške interese.

Britanski Telegraf piše da za mnogo Beograđane vojna parada predstavlja neprijatnost koju država teško može da priušti, da se građani žale na buku aviona i štetu koju vojna vozila prave na ulicama.

S druge stane, navodi Telegraf, Beograd ima bliske odnose s Rusijom koja srpskoj vladi daje "meke zajmove", a Srbija ima i povlašćeni pristup ruskom tržištu.

Bonus video: