Odloženo suđenje Sanaderu u slučaju Planinska

Bivši premijer pravosnažno je osuđen na osam i po godina zatvora za ratno profiterstvo u slučaju Hipo banka i primanje 10 miliona eura mita od predsjednika uprave MOL-a Žolta Hernadija u slučaju Ina-MOL
0 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/Hina
Ivo Sanader, Foto: Beta/Hina
Ažurirano: 16.10.2014. 10:41h

Zbog zdravstvenih problema bivšeg premijera Hrvatske Iva Sanadera danas je odloženo suđenje u slučaju Planinska.

Sanaderov advokat Jadranka Sloković izjavila je da bivši premijer i šef Hrvatske demokratske zajednice ponovo ima probleme sa srcem, pa mora da napravi preglede.

U tom slučaju, nekada najmoćnijem hrvatskom političaru sudi se za malverzacije oko prodaje poslovne zgrade u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja na čijem je čelu bio Petar Čobanković.

Suoptuženi u slučaju Planinska je bivši poslanik HDZ-a, vlasnik lanca mesara i sporne zgrade Stjepan Fiolić, koji je, prema sopstvenom svjedočenju, 2009. godine Sanaderu predao milion eura i deset miliona kuna (1,3 miliona eura) u gotovini kao proviziju od prodaje zgrade.

U tom slučaju, nagodbu s tužilaštvom postigao je bivši ministar Petar Čobanković koji je u zamjenu za priznanje dobio jednogodišnju kaznu zatvora, zamijenjenu radom za opšte dobro.

Sanader i u tom slučaju tvrdi da je riječ o montiranom procesu.

Bivši premijer pravosnažno je osuđen na osam i po godina zatvora za ratno profiterstvo u slučaju Hipo banka i primanje 10 miliona eura mita od predsjednika uprave MOL-a Žolta Hernadija u slučaju Ina-MOL.

Prvostepeno je na devet godina zatvora osuđen i u slučaju Fimi-medija, zajedno sa HDZ i još devet fizičkih i pravnih osoba. U tom najvećem korupcionaškom slučaju svi su osuđeni za izvlačenje oko 10 miliona eura iz državnih preduzeća i institucija, preko privatne marketinške agencije Fimi-medija.

U još nekoliko slučajeva Sanader se tereti za korupciju.

Bonus video: