Zagrebački muzej nosiće ime Nikole Tesle

"Razmišljajući i razgovarajući s ljudima od struke, došli smo na ideju da bi Tehnički muzej trebalo obnoviti, modernizovati i sadržajno oplemeniti - udahnuti mu dušu, a to bez Nikole Tesle - čovjeka koji je osvijetlio cijeli svijet - ne bi bilo to", kazao je Bandić
11 komentar(a)
Nikola Tesla, Foto: Reuters
Nikola Tesla, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.10.2014. 09:57h

Najposećeniji hrvatski muzej, zagrebački Tehnički muzej, od sljedeće godine zvaće se Tehnički muzej Nikole Tesle, odlučio je Upravni odbor muzeja na predlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, prenosi Radio Slobodna Evropa (RFE).

"Razmišljajući i razgovarajući s ljudima od struke, došli smo na ideju da bi Tehnički muzej trebalo obnoviti, modernizovati i sadržajno oplemeniti - udahnuti mu dušu, a to bez Nikole Tesle - čovjeka koji je osvijetlio cijeli svijet - ne bi bilo to", kazao je Bandić nakon sjednice Upravnog odbora.

Predsjednik Upravnog odbora Neđeljko Štefanić kazao je da se radi o povezivanju dva velika brenda - brenda Tehničkog muzeja i brenda Nikola Tesla.

"Nikola Tesla i Tehnički muzej zajedno će stvarati novu istoriju kroz ovaj proces preimenovanja i renoviranja. Nadamo se da će svi oni iz cijelog svijeta koji poštuju Nikolu Teslu, ovdje u Tehničkom muzeju

Nikole Tesle naći puno sadržaja koji će ih povezivati s njim", rekao je Štefanić.

Zagrebacki Tehnički muzej najposjećeniji je hrvatski muzej. Uprkos opsežnim radovima na rekonstrukciji, u prošloj godini posjetilo ga je 118.425 ljudi.

Osnovan je 21. decembar 1954. godine, a od 1959. nalazi se u paviljonima nekadašnjeg Zagrebačkog zbora, manifestacije iz koje je izrasao Zagrebački velesajam.

Jedno od desetak odjeljenja muzeja - Demonstracijski kabinet Nikole Tesle, jedan je od najposjećenijih. Otvoren je 1976. godine, a 2006. godine je u potpunosti obnovljen.

Bonus video: