Opet odloženo suđenje Miškoviću

Mišković stariji je položio jemstvo od 12 miliona eura u gotovini kao zamjenu za pritvor, a njegov sin Marko je založio nekretnine vrijedne 3,2 miliona eura za odbranu sa slobode
0 komentar(a)
Miroslav Mišković, Foto: Beta
Miroslav Mišković, Foto: Beta
Ažurirano: 08.10.2014. 14:41h

Štrajk advokata u Srbiji još jednom je odložio suđenje grupi na čelu sa Miroslavom Miškovićem, optuženoj za nanošenje štete putarskim preduzećima.

Sljedeći pretres će vlasniku “Delta Holdinga“, njegovom sinu Marku, vlasniku “Nibens grupe“ Milu Đurašković i još osmorici optuženih biti održan 20. i 21. oktobra.

Suđenje Miškoviću je zbog štrajka advokata odloženo i početkom septembra. Svi optuženi se brane sa slobode i bez obzira što se njihovi advokati ne pojavljuju u sudu, oni su dužni da se pojave pred sudskim vijećem.

Mišković stariji je položio jemstvo od 12 miliona eura u gotovini kao zamjenu za pritvor, a njegov sin Marko je založio nekretnine vrijedne 3,2 miliona eura za odbranu sa slobode.

Proces su do sada iz sudnice pratili domaći kao i strani posmatrači kojima je obezbijeđen prevod o trošku vlasnika "Delta holdinga", po odobrenju suda, a njihovo prisustvo očekuje se i u nastavku procesa, kao i posmatrača Evrospke unije, koji su zaduženi da utvrde da li se optuženima poštuje pravo na odbranu.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.

Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična djela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja.

Za oba djela zakonom je zaprijećena kazna do 10 godina zatvora. Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića koji se terete za pomaganje u izvršenju krivičnog djela zloupotreba položaja odgovornog lica. Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za krivično djelo poreska utaja.

Svi optuženi su u istrazi, kao i na početku suđenja u izjašnjavanju o krivici negirali da su izvršili krivična djela za koja se terete.

Vlasnik "Delta holdinga" pušten je 23. jula 2013. iz pritvora nakon sedam i po mjeseci, uz jemstvo od 12 milona eura u dinarskoj protivvrijednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.

Miškoviću je privremeno oduzet pasoš i određena mjera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd - PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mjesecu.

Ista ova mjera predviđena je i za njegovog sina Marka, kome je 7. oktobra prošle godine ukinut kućni pritvor za jemstvo hipotekom na lokal vrenosti 3,3 miliona eura.

Bonus video: