HILJADU FARMI

BiH: 7.000 Bosanaca će gajiti koze

Farme su predviđene na cijelom području BiH, dok će centri za kozarstvo biti smješteni u Hercegovini
164 pregleda 0 komentar(a)
koze, Foto: Shutterstock
koze, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.10.2014. 11:26h

Turska kompanija Milksa investiraće u projekat izgradnje hiljadu farmi koza u Bosni i Hercegovini, koji će omogućiti zapošljavanje više od sedam hiljada ljudi.

Riječ je o projektu "Strateški pristup razvoju stočarstva BiH", koji je predstavljen u Mostaru, u organizaciji Udruženja uzgajivača ovaca i koza "Tor" iz Mostara i investitora projekta, turske firme Milksa.

Prema riječima predsjednika "Tora", Dževada Kovača, farme su predviđene na cijelom području BiH, dok će centri za kozarstvo biti smješteni u Hercegovini, prenosi Fena.

"Oduševljeni smo ovim projektom i nastojaćemo da farme što prije zažive i da farmeri budu zadovoljni što će imati novu rasu koza koju će isporučiti partneri iz Turske", rekao je Kovač.

Zastupnik turske kompanije, Ajbar Ulucka, naglasio je socijalni i ekonomski značaj tog projekta za BiH, koji se odnosi na uzgoj koza u vidu porodičnog biznisa, po sistemu franšize. Naveo je da će po završetku projekta posao dobiti oko 7.500 ljudi.

Ulucka je istakao da njegova firma želi da sa bosanskom vladom BiH, Razvojnom bankom i fondovima zajednički da realizuje projekt, jer, kako je rekao, treba kreditirati farmere na duži rok.

Kompanija Milksa uložila bi oko 300 miliona eura u izgradnju farme, a od Razvojne banke će tražiti da kreditira farmere.

Dodao je da su partneri Milkse vrlo iskusni u uvozu i izvozu mliječnih proizvoda, i u samoj proizvodnji i franšiznom poslovanju, i da im je cilj da BiH bude poznata u tom sektoru u cijelom svijetu.