Stigao u Tiranu: Papa osudio islamske ekstremiste

Radnici su sa trga uklonili polomljenu centralnu fontanu, restoran brze hrane i improvizovane prodavnice i kafiće
61 pregleda 0 komentar(a)
Papa u Tirani, Foto: Beta/AP
Papa u Tirani, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.09.2014. 10:34h

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, stigao je danas u jednodnevnu posjetu Albaniji, gdje će se sastati sa visokim političkim i vjerskim zvaničnicima.

"Albanija je zemlja koja je prošla kroz mnogo patnji. Uspjela je da pronađe mir u svojim vjerskim različitostima. To je dobar znak za svijet - ta ravnoteža u cilju dobrog vođenja zemlje", rekao je papa novinarima u avionu na putu za Tiranu.

Albansku vladu čine katolici, muslimani i pravoslavci, a očekuje se da će papa Franjo tokom posjete Albaniji insistirati na koegzistenciji kao najboljem modelu za sve narode u Evropi.

Franjo je u Tiranu stigao jutros, dočekao ga je premijer Edi Rama koji je i sam katolik, a desetine hiljada okupilo se u centru grada gdje će papa održati misu.

Osudio islamske ekstremiste

U do sada najsnažnijoj osudi na račun islamskih ekstremista, papa je u Tirani kazao da nijedna vjerska grupa koja koristi nasilje i represiju ne može da tvrdi da je “božji štit”.

Papa je zatražio da “niko ne koristi religiju kao izgovor za djela protiv ljudskog dostojanstva i fundamentalnih prava svakog muškarca i žene, a iznad svega prava na život i prava svakog na vjersku slobodu”.

On nije direktno pomenuo ekstremiste Islamske države, koji su zauzeli djelove Sirije i Iraka, ali je, piše Rojters, bilo jasno da se to odnosi na događaje na Bliskom istoku.

Novo lice Tirane

Papa Franjo je napravio čudo u Albaniji čak i prije današnjeg dolaska - podstakao zaklete političke neprijatelje da udruže snage i srede oronuli trg na kojem će služiti misu.

Demokrate i socijalisti od pada komunizma 1990. osujećuju jedni drigima planove da Trgu Majka Tereza vrate stari sjaj, piše Rojters.

Međutim, kako je papa odlučio da Albanija bude prva evropska država koju će zvanično posjetiti, vlada na čelu sa socijalistima i gradska uprava koju predvode demokrate, odlučili su da ostave po strani razlike i počnu radove vrijedne više milijardi dolara.

Stanovnici Tirane odavno negoduju zbog stanja u kojem se nalazi trg. Radnici su, međutim, u posljednjih nekoliko nedjelja uklonili polomljenu centralnu fontanu, restoran brze hrane i improvizovane prodavnice i kafiće.

Pocrnjele fasade i stubovi zgrade Univerziteta, Arheološkog instituta i Akademije umjetnosti su očišćeni, a stotine polomljenih cigli zamijenjene, prenio je Rojters.

„Sreća da je njegova posjeta dala Tirani novo lice, vratio se njen sjaj,“ rekla je Dorina Tocaj, gurajući bebu u kolicima dok su radnici žurili da završe posao.

Očekuje se da papa danas u Tirani slavi oživljavanje religije u Albaniji, zabranjene za vrijeme vladavine Envera Hodže, te mirni suživot vjera u pretežno muslimanskoj, ali uveliko sekularnoj državi.

Duž velikih bulevara Tirane postavljeni su panoi sa portretima 40 mučenika albanske katoličke crkve, za koje je u Vatikanu u toku dugi proces kanonizacije, otpočet 2002. godine.

Povodom papine posjete, albanska pošta je izdala markicu sa likom pape, a trgovine nude suvenire.

"Katolička crkva u Albaniji mnogo je trpjela, a sa posjetom pape Franja naša zemlja postaće poznata u cijelom svetu", rekla je agenciji Frans pres 51-godišnja Aida Agustini.

Hasan Doli, 85-godišnji musliman, takođe je došao da pozdravi papu.

"Mi pripadamo drugoj vjerskoj zajednici, ali smo iz poštovanja došli da dobijemo papin blagoslov", rekao je on.

U Tirani je danas raspoređeno 2.500 pripadnika specijalnih policijskih snaga, a postavljeno je 29 kontrolnih punktova. U centru grada zaustavljen je saobraćaj, a svi koji dođu na misu će prethodno proći kroz policijsku kontrolu.

Bonus video: