Janša pisao Junkeru: Bratušek najgora predsjednica vlade

Bivši premijer piše da je razočaran što je Junker izabrao upravu nju kao službenog kandidata za člana Komisije iz Slovenije
1 komentar(a)
Alenka Bratušek, Foto: Reuters
Alenka Bratušek, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.09.2014. 13:31h

Bivši slovenački premijer Janez Janša uputio je povodom ulaska dosadašnje premijerke Alenke Bratušek u Evropsku komisiju (EK) pismo predsjedniku Žan-Klod Junkeru u kojem je Bratušek nazvao najgorim predsjednikom vlade koji je Slovenija ikad imala i pozvao ga da još jednom razmisli da li ona zaslužuje mjesto u novoj Komisiji.

Janša u pismu, koje je danas objavila njegova Slovenačka demokratska stranka (SDS), tvrdi da je Bratušek poznata po svojim "protivevropskim" izjavama, kao i da je doživjela uvjerljiv poraz na nedavnim evopskim i na parlamentarnim izborima.

Pismo Junkeru Janša je poslao iz zatvora Dob, u kojem na osnovu odluke prvostepenog suda izdržava kaznu zbog korupcije. Osuđen je na dvije godine zatvora zbog prihvatanja obećanja mita 2006. od finske kompanije "Patrija", koja je Sloveniji prodala oklopne vojne transportere.

Bivši premijer piše da je razočaran što je Junker izabrao upravu nju kao službenog kandidata za člana Komisije iz Slovenije, iako i sam predsjednik EK dolazi iz krugova Evropske narodne stranke (EPP), kome pripada i Janšina stranka.

Prema javnom mišljenju u Sloveniji, Bratušek je najgora predsjednica vlade Slovenije do sada, naveo je u pismu Janša i dodao da je njegova stranka od Junkera očekivala podršku, a dobila "nož u leđa" iako je pobijedila na izborima za Evropski parlament i imala svog kandidata za mjesto povjerenika u Evropskoj komisiji.

Bonus video: