Motkom tukli beksućnika, pa ga živog spalili

Iako se policija nalazi samo 150 metara dalje rijetko je reagovala na pozive susjednih stanara, koji su ukazivali na to da se u kući okupljaju kriminalci
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2014. 17:45h

Tri mladića, od ranije poznata policiji, pretukli su beskućnika Vehida Delića pa ga zapalili u napuštenoj kući u centru Gračanice, u BiH.

Kantonalni tužlac Damir Čačković kazao je da su dvojica mladića iz Gračanice i jedan iz Doboj-Istoka cijelu noć pili u napuštenoj kući pa su ujutro tupim predmetom pretukli Delića, nakon čega su zapalili kuću i pobjegli.

Požar je primijećen oko 7 sati ujutro i brzo je stavljen pod kontrolu. U jednoj od prostorija je, kako je rekao Čačković, pronađeno tijelo muškarca čiji je identitet kasnije utvrđen.

Napuštena kuća u kojoj je nađen Delić, potpuno je devastirana, a u njoj su se mjesecima okupljale osobe poznate policiji koje su noćima pile, pjevale, svađale se i uznemiravale komšiluk.

Iako se policija nalazi samo 150 metara dalje rijetko je reagovala na pozive susjednih stanara.

"Mjesecima nemamo mira. Tako je bilo i prije neko veče. Cijelu noć su uz svijeću vikali, pili i pjevali onu pjesmu 'Bio sam pijanac...'. Ponovno smo zvali policiju, ali smo odustali jer smo se bojali za sopstvenu sigurnost jer su se tu okupljali okorjeli kriminalci. Oko šest ujutro smo vidjeli dim. Potom smo čuli muškarca kako viče upomoć", ispričala je jedna žena za Dnevni avaz.

Delić je živio sam, a prema riječima direktorice Centra za socijalni rad Jasminke Begović, bio je štićenik ustanove.

Od 2010. godine je bio korisnik stalne novčane pomoći. Povremeno je dobijao i jednokratne pomoći, a imao je i zdravstveno osiguranje. Razveden je od 1991. godine.

"Nekoliko smo mu puta nudili smještaj u odgovarajuću ustanovu, ali je odbijano naše predloge. Njegova bivša supruga se navodno preudala. Počeo je da pije pa je spavao u podrumima i napuštenim zgradama", kazala je Begović.

Bonus video: