Hoće li doći do istorijskog susreta: Patrijarh Irinej prihvatio papin poziv?

"I svi prisutni članovi Svetog sinoda, a i izaslanstvo Svete stolice, bili su saglasni da do te posjete treba svakako doći", kazao je zrenjaninski biskup Ladislav Nemet
6 komentar(a)
Patrijarh Irinej, Foto: BETAPHOTO
Patrijarh Irinej, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 12.08.2014. 11:29h

Patrijarh srpski Irinej prihvatio je poziv da u Vatikanu posjeti papu Franju, izjavio je zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet za novosadski "Dnevnik".

"I svi prisutni članovi Svetog sinoda, a i izaslanstvo Svete stolice, bili su saglasni da do te posjete treba svakako doći. Sada su u toku diplomatski pregovori u vezi sa načinom organizovanja ove posjete, što nije baš najjednostavnije, znajući programe pape Franje, a i njegove svetosti, patrijarha Irineja", rekao je biskup Nemet.

Komentarišući, kako se navodi, činjenicu da u Saboru Srpske pravoslavne crkve nema saglasja o eventualnoj posjeti pape Srbiji, koju zagovara i vlast, dodao je da bi Irinejeva posjeta Vatikanu "bio svakako ogroman korak naprijed u svakom pogledu".

"Vrijeme je da se neke teme skinu s dnevnog reda jednom zauvijek i razmotri razvoj shvatanja sabornosti, koji je od dolaska pape Franje u Vatikan u punom razvoju u Katoličkoj crkvi. Takav jedan susret će svakako pružiti mogućnost za razgovor i o bolnim temama, koje se tiču više Republike Srbije i Hrvatske, manje Katoličke crkve, kao što su Drugi svjetski rat i događaji nakon njega", ocijenio je zrenjaninski biskup.

Kako navodi Tanjug, portparol Beogradske nadbiskupije, velečasni Milutin Novaković, podsjeća da u ime SPC o eventualnom pozivu papi konačnu odluku ne donose patrijarh i Sinod, već Sveti arhijerejski sabor, crkvena skupština, koji čine svi srpski episkopi.

"Među njima je veliki broj onih koji na papinu posjetu gledaju blagonaklono, kao i oni koji drže da još nije sazrelo vrijeme", kaže on.

Bonus video: