Planirali napad u Prizrenu? Uhapšeno 40 osoba koje su se borile u Iraku i Siriji

Tači izjavio je da je odobrio pokretanje opsežne akcije hapšenja osumnjičenih za učešće u ratovima u Siriji i Iraku
94 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2014. 17:43h

Osumnjičeni islamski ekstremisti, koji su danas uhapšeni u obimnoj policijskoj operaciji na čitavoj teritoriji Kosova, planirali su da izvedu napad u Prizrenu, tokom održavanja Dokufesta, najznačajnije kosovske kulturne manifestacije, piše prištinska štampa.

Kako navode izvori "Ekspresa" i "Blica", jedan od razloga da su kosovski džihadisti izabrali baš tu kulturnu manifestaciju, jeste što ona ima međunarodni karakter i na nju dolaze gosti iz cijelog svijeta.

Oni su upravo napadom na Dokufest željeli da i cijelom svijetu pokažu prisustvo džihadista na Kosovu.

Mediji u Prištini su, takođe, objavili inicijale i mjesta rođenja uhapšenih terorista, koji su, kao pripadnici Islamske države Irak i Levant (ISIL) i Fronta Al Nusra, sirijskog ogranaka Al Kaide, učestvovali u ratovima u Iraku i Siriji.

Uhapšeni su iz Uroševca, Gnjilana, Peći, Prizrena i Prištine

Uhapšeni su, kako se navodi, iz Uroševca, Gnjilana, Peći, Prizrena i Prištine.

Većina njih su mlađe osobe. Najstariji je rođen 1961. u Peći, a najmlađi 1994. godine u Gnjilanu.

"Ekspres" saznaje da su neki od uhapšenih iz opštine Kačanik, na granici sa Makedonijom, i da su uhapšeni pripadnici dvije nevladine organizacije.

Najmanje jedno uhapšeno lice je iz NVO "Princip", islamskog udruženja koje je, na opšte iznenađene, zvanično registrovano kod vlasti u Prištini, a koje je regrutovalo i slalo ljude u rat u Siriji.

"Ekspres" dodaje da su među uhapšenima i članovi udruženja "Islamska omladina - Kačanik", koja nije registrovana.

Prije nekoliko nedjelja, upravo iz udruženja "Islamska omladina - Kacanik" uhapšeni su Iljir Beriša i Jetmir Kučuku. Oni su uhapšeni zajedno sa Sedatom Topjanijem i Burimom Balazijem, i svi su osumnjičeni za terorističku djelatnost.

"Tokom akcije je izvršen pretres 60 lokacija i uhapšeno je 40 osoba pod sumnjom da su izvršili krivična djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Kosova", dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, policijska akcija preduzeta je u koordinaciji s Državnim tužilaštvom Kosova zbog opasnosti i značaja za nacionalnu bezbjednost i zaštitu ustavnog poretka, očuvanja reda i zakona i poštovanja prava svih građana.

Tokom hapšenja policija je kod uhapšenih pronašla i oduzela eksplozivne naprave, oružje i municiju različitih kalibara i druge dokaze koji se povezuju sa slučajem.

Tači: Ja sam odobrio operaciju hapšenja

Premijer Kosova u ostavci Hašim Tači izjavio je da je odobrio pokretanje opsežne akcije hapšenja osumnjičenih za učešće u ratovima u Siriji i Iraku na strani terorističkih organizacija ISIL i Al Nusra.

Govoreći za list "Volstrit žurnal" o broju građana Kosova koji su uključeni u borbe u tim zemljama pružajući podršku ISIL-u i Al Nusri, Tači je, kako prenosi program na albanskom Radija Slobodna Evropa, rekao da se radi o "desetinama, a ne stotinama pojedinaca".

On je rekao da je "mali broj njih ohrabren kroz društvene medije".

"Međutim neki su potpali pod uticaj nekih imama (hodža), koji su se nedavno vratili s Bliskog istoka", rekao je Tači i dodao da Kosovo blisko sarađuje sa SAD, EU i Turskom kako bi preduprijedili da građani Kosova putuju u Irak i Siriju.

Tači je ponovio da će Kosovo iskoristiti svu snagu kako bi spriječilo svakog pojedinca ili grupu da ugroze međuvjersku toleranciju.

Galerija

Bonus video: