Vučić: Ne pada nam na pamet da priznamo nezavisnost Kosova

"Obaveza je moja da kažem da ćemo, dragi prijatelji, i u dobru i u zlu uvijek biti uz naš srpski narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić
271 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 09.09.2018. 13:11h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Kosovskoj Mitrovici da je notorna laž da je dogovorio da do kraja godine "preda Kosovo i Metohiju" i da jedino želi da izbori veća prava za Srbe na Kosovu kroz kompromis i dodao da Srbija nema nikakav nacrt rješenja za Kosovo, niti je blizu njega.

"To je notorna laž i da nikome od nas ne pada na pamet da u takvom poslu učestvujemo, jedino što želimo je da za vas izborimo veća prava", rekao je Vučić i dodao da rješenje nije na vidiku, ali da se "Bogu moli da ga bude u narednih 10 ili 20 godina".

On je dodao da ne želi da mijenja granice, već prava Srba na Kosovu.

"Hoću da za vas osvojimo sva ona prava koja vam pripadaju. Hoću vaše pravo na život, slobodu, rad, učenje kretanje. Ako zbog tih prava hoćemo da učinimo kompromise", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da je njegova ideja da Srbija sačuva svoj narod, da sačuva zemlju i institucije, da čuva mir i pokuša da uspostavi mostove prijateljstva sa Albancima i traži dogovor.

"Moramo da živimo zajedno i jedni pored drugih. Moramo da pregovaramo. Neko nekada u budućnosti moraće da postigne dogovor sa Albancima. Priča da ćemo jednog dana moći da im vratimo milo za drago, su bajke za djecu. Neće biti lakih rješenja i za njih i za nas. Ali ćemo imati više djece i naše i njihove koje će ostati ovdje", rekao je Vučić.

On je rekao da njegov posao nisu "sumanute vizije Kosova bez Albanaca", ili još gore bez Srba i da njegov posao u ovoj, "a ne nebeskoj Srbiji".

"Sa tog neba smo već pali i razbili glave... Zato danas govorim o realnosti, a ne pjevam borbene pjesme. Obećavam da nikome nećemo dozvoliti da oružje i municiju koristi protiv vas", rekao je Vučić.

On je dodao da neće dozvoliti da neko ponižava Srbiju, već da kompromis predstavlja ono kada svi dobiju ponešto, a niko ne dobije sve.

Vučić je na početku govora zahvalio Srbima u Kosovskoj Mitrovici što čuvaju i brane "srpsko postojanje na Kosovu i Metohiji" i ne odustaju.

"Obaveza je moja da kažem da ćemo, dragi prijatelji, i u dobru i u zlu uvijek biti uz naš srpski narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Tokom svog govora, Vučić je rekao i da je predsjednik Jugoslavije Slobodan Milošević bio veliki srpski lider, ali da želje Srbije u to vrijeme nisu bile realne i da Srbija nije shvatala da nije sama u svijetu i da se bez svijeta ne može i da je zbog toga platila cijenu.

"Prije oko 30 godina stotina hiljada ljudi, a Milošević je tada bio dovoljno veliki da ih okupi, dočekalo je kraj njegovog govora. Pjevao je naš narod, sa vjerom i ubjeđenjem, zaneseni i ponosni, 'Ko to laže, ko to kaže Srbija je mala'", rekao je Vučić i dodao da je Srbiju poslije toga dočekalo tri rata, da su Srbi ginuli u Kninu, Sarajevu i Prištini, a da se danas u Kninu vijori "šahovnica", u Sarajevu broj Srba prepolovljen, a u Prištini živi tek nekoliko Srba.

On je rekao da Srbija raste danas u miru jer ulaže u život, a ne razbacuje ga okolo, jer se oslanja na znanje i rad, a ne na puške.

Vučić je dodao da Srbija danas može da bira svoj put, put u Evropu, ali može glasno da kaže svima da neće u NATO.

Vučić je prije govora položio vijenac na mjestu gdje je ubijen lider SDP Oliver Ivanović, zajedno sa njegovom suprugom Milenom Ivanović.

Vučić je stigao u Kosovsku Mitrovicu pošto mu je prethodno policija zabranila da posjeti selo Banje.

Vlada Kosova donijela je odluku da se posjeta predsjednika Srbije selu Banje otkaže iz bezbjednosnih razloga.

I pored otkazivanja, Vučić je bio krenuo u selo Banje, ali ga je policija zaustavila na putu Zubin Potok - Banje. Nakon rasprave između policajaca i Vučića, predsjednik Srbije se upitio ka Kosovskoj Mitrovici.

"Žao mi je što nisam mogao da dođem jer to nisu htjele prištinske vlasti", rekao je Vučić koji se mještanima Banja obratio preko telefona.

Kazao je da je odustao od odlaska u selo Banje jer nije želio da ugrožava tamošnje Srbe.

"Ne volim puške, mada nisam nešto uplašen, ali ja nikad narod neću pozivati na oružje", rekao je Vučić.

On je dodao da je njegov odlazak u selo Banje bio odobren od prvog trenutka.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da je povukao dozvolu, koje je Ministarstvo spoljnih poslova dalo Vučiću da posjeti selo Banje.

Ovo obavještenje Haradinaj je objavio na društvenoj mreži Fejsbuk i rekao da odluka stupa na snagu odmah.

"Bezbjednost građana je iznad svega. Ja sam povukao dozvolu Ministarstva spoljnih poslova za posjetu predsjednika Srbije u zoni Drenice. Ova odluka stupa na snagu odmah", napisao je Haradinaj.

Nekoliko stotina Albanaca jutros je blokiralo put Kosovska Mitrovica – Srbica zbog najave dolaska Vučića u selo Banje.

Izvještači RTS-a javili su da su se čuli i rafali.

Blokada je na nekoliko kilometara od Kosovske Mitrovice. Okupljeni nose transparente protiv posjete Vučića Kosovu.

Kako RTS nezvanično saznaje, totalna blokada je na pet lokacija traktorima i balvanima.

Svi putevi ka Banjama su blokirani. Kfor i KPS tvrde da ne mogu da osiguraju bezbjednost.

RTS navodi da je prisutan veliki broj naoružanih ljudi.

Vučić je rekao da stvari treba da se rješavaju riječima i pameću, a ne oruđem i oružjem.

Put je blokiran i sa nekoliko kamiona.

Protest organizuju ratni veterani Oslobodilačke vojske Kosova.

Selo Banja nalazi se u Srbici, koja je u potpunosti naseljena Albancima. U Banjama se nalazi oko 300 srpskih kuća.

Planom posjete bilo je predviđeno da predsjednik Vučić obiđe predškolsku ustanovu "Maja" i da razgovara sa mještanima.

Bonus video: