Gardijan: Najavljene optužnice protiv lidera OVK biće neprijatne za Zapadne vlade

Gardijan ukazuje da optužnice ne mogu biti izdate dok ne bude ustanovljen specijalni sud, koji će gotovo sigurno biti u Holandiji
57 pregleda 2 komentar(a)
Klint Vilijamson, Foto: Reuters
Klint Vilijamson, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.07.2014. 16:07h

Najava Klinta Vilijamsona, glavnog tužioca Euleksa za istragu trgovine ljudskim organima tokom rata na Kosovu 1999, da će podići optužnice protiv vođa Oslobodilačke vojske Kosova, imaće dalekosežan uticaj na budućnost Kosova, a biće i neprijatne za vlade SAD i Zapadne Evrope, piše danas britanski Gardijan.

Kako primjećuje taj list, te vlade su s mnogo entuzijazma podržavale rukovodstvo bivše OVK i za vrijeme i poslije rata na Kosovu.

Gardijan ukazuje da Klint Vilijams u danas predstavljenom izvještaju nije naveo imena osumnjičenih koje je opisao kao "visoke zvaničnike bivše OVK".

Mnogi komandanti OVK u međuvremenu su otišli na rukovodeće pozicije nakon što je Kosovo 2008. godine proglasilo nezavisnost.

Vjeruje se, navodi Gardijan, da su bar neke od optužnica, koje je pripremio Specijalni istražni tim EU (SITF), odnose na rukovodioce sada aktivne u politici.

Gardijan ukazuje da optužnice ne mogu biti izdate dok ne bude ustanovljen specijalni sud, koji će gotovo sigurno biti u Holandiji.

List podsjeća da je stvaranje tog suda odlagano iz birokratskih razloga u vezi sa finansijama ali i zbog političkih previranja na Kosovu.

Bonus video: