Stejt dipartment: SPC ima povlašćen položaj u Srbiji

Ističe se da su predstavnici Ambasade SAD imali kontakte sa podijeljenom islamskom zajednicom u nastojanju da ohrabre rješavanje nesuglasica
6 komentar(a)
Sinod SPC, Foto: Beta
Sinod SPC, Foto: Beta
Ažurirano: 28.07.2014. 19:06h

U Srbiji se generalno poštuju vjerske slobode, ali se manjinske vjerske zajednice suočavaju sa ograničenjima, navodi se izvještaju američkog Stejt dipartmenta za 2013.

"Ustav Srbije garantuje slobodu vjeroispovijesti, ali neki zakoni i politike ograničavaju vjerske slobode, i te restrikcije proističu iz činjenice da sedam 'tradicionalnih' vjerskih zajednica ima specijalan tretman u zakonu", ocijenjeno je u izvještaju Stejt dipartmenta o vjerskim slobodama u svijetu za 2013. godinu u kome se tvrdi i da Srpska pravoslavna crkva ima povlašćen položaj.

Takođe se navodi da "vlada i dalje odbija zahtjeve za registraciju 'netradicionalnih' vjerskih zajednica".

Kao i u prošlosti, reakcija policije na vandalizam i druge oblike društvene netolerancije prema manjinskim vjerskim grupama rijetko rezultira hapšenjem ili podizanjem optužnica, ukazuje se u izvještaju.

Što se tiče restitucije oduzete imovine u ranijem periodu, konstatuje se da se ona nastavlja.

Stejt department ukazuje da postoje navodi o društvenoj diskriminaciji zasnovanoj na vjeroispovijesti, vjerskoj pripadnosti i upražnjavanju vjere.

Pripadnici manjinskih vjerskih zajednica naročito su iskusili netoleranciju u društvu, uključujući fizičko nasilje, a njihovi vjerski objekti i groblja su uništavani.

Takođe se navodi da predstavnici američke Ambasade u Beogradu nastavljaju da u razgovorima sa vladinim zvaničnicima zagovaraju promjene u zakonu o registrovanju vjerskih zajednica.

Oni su u prethodnom periodu, takođe, razgovarali sa predstavnicima svih vjerskih zajednica o vjerskim slobodama i promovisanju međuvjerske saradnje.

Posebno se ističe da su predstavnici Ambasade SAD imali kontakte sa podijeljenom islamskom zajednicom u nastojanju da ohrabre rješavanje nesuglasica.

Bonus video: