Vučić: Teško ćemo postići bilo kakav sporazum sa Prištinom, ništa od razgraničenja

On je danas oko 14,15 časova stigao na Kosovo, u opštinu Zubin Potok
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2018. 14:34h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se na Gazivodama vidi težina svih problema sa kojima se Srbija suočava i da bez Gazivoda nema ni opstanka ni ostanka ljudi.

On je danas oko 14,15 časova stigao na Kosovo, u opštinu Zubin Potok, piše B92.

“Za nas je ono od presudnog značaja, bez Gazivoda nema opstanka ni ostanka ljudi u Ibarskom Kolašinu, Obiliću... Preko ovog jezera možete da vidite težinu i dubinu svih naših sporova i neslaganja. Došao sam da govorim šta nam je ideja, a ideja nam je da dugo vremena sačuvamo mir“, rekao je Vučić prilikom dolaska na jezero Gazivode u opštini Zubin Potok, piše B92.

On je završio posjetu Gazivodama, a u Lešaku je posjetio školu, ali i jedno poljoprivredno gazdinstvo.

Vučić je izjavio da će biti teško postići bilo kakav sporazum sa Prištinom i da neće moći da se sprovodu njegove ideje o razgraničenju, jer se tome protivi i najveća evropska sila, odnosno Njemačka, ali i Albanci.

Predsjednik Srbije je novinarima rekao da Srbija ne može da prihvati nametnute odluke iz 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, ali da je dogovor teško postići jer se tome protivi najveća evropska sila.

"Ja sam predsjednik Srbije i radim ono što je realno i moguće i nastaviću da rzgovaram i izborim najviše što je moguće za svoj narod, a izgubim najmanje što moramo. Dug put je pred nama, mnogo je trnja i problema, ali se nadam samo da ćemo uspjeti da sačuvamo mir i da ćemo umjeti da razumijemo da u budućnosti prije svega vodimo računa jedni o drugima", rekao je Vučić.

On je naveo i da u izjavi njemačke kancelarke Angele Merkel o tome da ne treba mijenjati granice nije ništa novo, ali da to ne znači da Beograd ne može da pomogne srpskom narodu na Kosovu.

"Moja snaga je toliko minimalna u poređenju sa snagom Merkelove. Ona je najveći evropski lider. Ako ona kaže da se protivi ideji o razgraničenju, mi to ne možemo da promijenimo. I eto radosti nekima", rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše pisanje kosovske štampe da je ponizio predsjednika Kosova Hašima Tačija sa kojim juče u Briselu nije želio da se sastane, rekao je da nije išao u Brisel da bilo koga ponižava, niti da mu je to bila namjera.

On je kazao da je njegov posao kao i Tačijev da rješava probleme.

Vučić je danas, prethodno, u obližnjem Centru za ekologiju i razvoj sporta, na opasku novinara "ipak ste uspjeli da dođete", uzvratio riječima: "Nije valjda da ste sumnjali".

Predsjednik Srbije je na Gazivodama boravio pod jakim obezbjeđenjem.

Na početku posjete Kosovu, u Zubinom potoku, Vučić je rekao da se divno osjeća i da je srećan što je tu.

On je obišao Centar za ekologiju, Centar za razvoj sporta i Crveni krst na obali jezera Gazivode za čiju je izgradnju Vlada Srbije uložila više od 200 miliona dinara.

"Ovo su objekti koji su izgrađeni novcem građana Srbije, a koristiće ga mladi ovog kraja", rekao je Vučić, prenosi B92.

Sa Vučićem su u obilasku ova dva centra, direktor Kancelarije za Kosovo i Metojhiju (KiM) Blade Srbije Marko Đurić, ministar zdravstva Zlatibor Lončar, te šef BIA Bratislav Gašić.

Ta opština je i prva tačka njegove dvodnevne posjete Kosovu, po programu koji uključuje i Gazivode, a na koji je, pod pritiskom Zapada, tek kasno sinoć pristala Priština.

Vučić će obići Zubin Potok, a potom i hidroelektranu u Gazivodama, a današnju posjetu sjevernom dijelu Kosova nastaviće obilaskom Leška, Leposavića i razgovorom sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova u Zvečanu, u večernjim satima.

Za sjutra se očekuje da će predsjednik Srbije posjetiti i pojedine djelove centralnog Kosova, južno od Ibra, i na kraju će se obratiti građanima na velikom skupu u Kosovskoj Mitrovici, govorom u kojem će iznijeti okolnosti, realno stanje stvari, kapacitete i mogućnosti Srbije da se dođe do komrpomisnog rješenja u kojem bi bili uvaženi i interesi Srba i Srbije na Kosovu.

Na putevima ka hidroelektrani Gazivode, u opštini Zubin potok, prvoj tački posjete predsednika Vučića Kosovu, danas nema vidljivog prisustva pripadnika kosovske policije, ali je prema prelazu Brnjak prošao jedan konvoj KPS, javlja Tanjugov izvještač sa lica mjesta, a prenosi B92.

Na brani hidroelektrane Gazivode se, inače, privode kraju pripreme za doček predsjednika Srbije.

Zaposleni HE Gazivode postavili su na branu veliku zastavu Srbije, a Vučića dočekuje i veliki baner sa porukom "Dobrodošao predsjedniče Srbije", dok se na samoj brani vijore male zastave Srbije, piše B92.

Galerija

Bonus video: