Boravio na Kosovu

Vilijamson sjutra u Beogradu, uskoro izvještaj o trgovini organima

Vilijamson je u martu, prema pisanju prištinske "Tribune", ispitivao Tačija u vezi sa istragom o zločinima iz izvještaja Dika Martija
0 komentar(a)
Klint Vilijamson, Foto: BETA/PHOTO
Klint Vilijamson, Foto: BETA/PHOTO
Ažurirano: 21.07.2014. 18:33h

Klint Vilijamson, glavni tužilac Specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima tokom rata na Kosovu 1999, boraviće sjutra u posjeti Beogradu, a tom prilikom će se, kako je najavljeno, sastati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Američki tužilac danas je boravio i na Kosovu, a prema najavama u medijima, krajem mjeseca bi trebalo da objelodani svoj izvještaj o mogućim nezakonitim radnjama u vezi s trgovinom organima.

Kako prenose prištinski i beogradski mediji, izvještaj međunarodnih istražitelja kojima rukovodi Vilijamson trebalo bi da bude objavljen tokom naredne nedjelje u Briselu i to u ponedjeljak 28. jula.

Vilijamson, koji od početka rukovodi Specijalnom jedinicom za istragu slučajeva pomenutih u izvještaju Dika Martija o organizovanom kriminalu i trgovini organima, trebalo bi u avgustu da okonča mandat nakon što prethodno saopšti rezultate istrage koja je trajala tri godine.

Istraga u slučaju trgovine organima, za koju se pretpostavlja da je počinila bivša Oslobodilačka vojska Kosova na najmanje dvije lokacije u Albaniji - u Burelu i Fuš Kruji, počela je 2011. godine.

U aprilu je Kosovo usvojilo rezoluciju o osnivanju specijalnog suda koji će se baviti samo zločinima iz izvještaja švajcarskog senatora Dika Martija.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga prenijela je danas Vilijamsonu da je Kosovo spremno da ispuni obaveze kako bi se proces istrage okončao.

Ona je rekla Vilijamsonu da su kosovske institucije angažovane na saradnji sa Specijalnom jedinicom za istragu kako bi se ojačali red i zakon i ispunile obaveze Kosova prema međunarodnoj pravdi, saopštio je njen kabinet.

Jahjaga je rekla da je skupština Kosova podržala formiranje Specijalnog suda i da će u momentu konsolidovanja kosovskih institucija sprovesti ratifikovani sporazum, vršeći neophodne zakonske i ustavne promjene kako bi se prilagodile formiranju novog suda.

Ona je Vilijamsonu pružila uvjeravanja da je Kosovo spremno da se suoči sa ovim optužbama u okviru jednog kredibilnog procesa i da će ispuniti svoje obaveze sa odgovornošću i dostojanstvom kako bi okončalo taj proces koji će ojačati međunarodnu poziciju Kosova.

Vilijamson se danas u Prištini sastao i sa zamjenikom kosovskog premijera Hajredinom Kučijem, a na sastanku su učestvovali i ministri unutašnjih poslova i odbrane Bajram Redžepi i Agim Čeku.

Kako prenose mediji, Vilijamson nije rekao šta se nalazi u izvještaju o istrazi ali je diskutovao sa njima o koracima koje treba preduzeti kao što su ustavne promjene i donošenje sporazuma o saradnji sa trećim državama.

Šef specijalnog tima za istragu navoda o trgovini organima nije se sastao sa odlazećim kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, javlja agencija bliska vladi Kosova Indeksonline.

Vilijamson je u martu ove godine, prema pisanju prištinske "Tribune", ispitivao Tačija u vezi sa istragom o zločinima iz izvještaja Dika Martija.

Tužilac za ratne zločine SRbije Vladimir Vukčević ranije je izjavio da je zadovoljan kako teče istraga o trgovini organima na Kosovu koja je, po njegovom mišljenju, dokazala da su zločini izvršeni, te da je ostalo da se otkriju izvršioci. Vukčević je, takođe, napomenuo da je riječ o ratnim zločinima koji ne zastarijevaju.

Preporučujemo za Vas