Merkel podržala evropsku perspektivu zapadnog Balkana

"Sve države koje su ovde imaju svoju perspektivu ulaska u EU i ti procesi će jednog dana završiti punopravnim članstvom"
55 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2014. 16:44h

Njemačka kancelarka Angela Merkel podržala je u Dubrovniku evropsku perspektivu svih država regiona.

"Sve države koje su ovde imaju svoju perspektivu ulaska u EU i ti procesi će jednog dana završiti punopravnim članstvom. Da to nisu samo prazne riječi pokazuju Slovenija i Hrvatska, koje su članice EU", rekla je Merkel na konferenciji za novinare poslije susreta s liderima regiona u Dubrovniku, na kojem su se okupili predsjednici svih zemalja bivše Jugoslavije, kao i Kosova i Albanije.

Ona je dodala da taj proces zavisi od preduslova koji su stvoreni u pojedinim državama.

"Osjetila sam danas želju i hrabrost svih da žele da prevladaju postojeće probleme", rekla je njemačka kancelarka.

Na pitanje novinara može li Srbija da ispuni sve kriterijume za članstvo, posebno kada je riječ o pregovorima Beograda i Prištine, Merkel je odgovorila da je postignut veliki napredak u tim pregovorima, a da se još nije stiglo do kraja.

Ona je dodala da se pregovori sa Srbijom vode u očekivanju da se proces pregovora s Prištinom nastavi i založila se za njegov nastavak. Ocijenila je da obje strane već sada imaju više koristi od pregovora, nego nedostataka zbog postignutih kompromisa.

Njemačka kancelarka je rekla da se razgovaralo i o infrastrukturnim i energetskim projektima i dodala da će se o konkretnim projektima razgovarati u avgustu u Berlinu gdje che se okupiti šefovi vlada i sve države Brdo-Brioni procesa.

Upitana da ocijeni odnose Njemačke i Hrvatske, koji su bili uzdrmani prošle godine zbog hrvatskog odbijanja da izruči Njemačkoj bivšeg čelnika jugoslovenske tajne službe Josipa Perkovića, Merkel je odgovorila da su njemačko-hrvatski odnosi tradicionalno jako dobri i prijateljski.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da je želja svih učesnika procesa Brdo-Brioni da cio region bude u EU kada za to budu ispunjeni uslovi.

On je poručio da će Hrvatska i Slovenija, koji su inicijatori procesa, pomoći drugim državama regije na tom putu.

"Raspravu su obilježiča najvažnija načela EU - želja za mirom, stabilnošću, sigurnošću, mirom, ekonomskim razvojem i blagostanjem. Želja svih je da cio region bude jednog dana u EU, onda kada za to budu ispunjeni uslovi", rekao je Josipović.

On je dodao da učesnici sastanka pozdravljaju jačanje saradnje i da smatraju da je to dio ekonomske i političke konsolidacije.

"Hrvatska i Slovenija biće snažni glasnogovornici evropskog puta zemalja regiona", poručio je Josipović.

Dodao je da učesnici sastanka predlažu da Evropski savjet organizuje sastanak na vrhu EU - Zapadni Balkan kako bi se ocijenila dostignuća i prilike za punu integraciju regije u EU.

Posebno je zahvalio njemačkoj kancelarki koja je, kako je rekao, učešćem u raspravi i dolaskom potvrdila privrženost politici proširenja EU i jasno pokazala da je prijateljstvo Hrvatske i Njemačke neupitno.

Uz predsjednike Hrvatske i Slovenije, Ivu Josipovića i Boruta Pahora, na neformalnom skupu na kojem nije bilo državnih obilježja, učestvovali su predsjednici Srbije Tomislav Nikolić, Albanije Bujar Nišani, Crne Gore Filip Vujanović, Kosova Atifete Jahjaga, Makedonije Gjorge Ivanov, kao i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović.

Na sastanku je bio i evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

Teme ovogodišnjeg sastanka su politička situacija i odnosi u regionu, nastavak politike proširenja EU, infrastrukturni projekti s naglaskom na završetak Jadransko-jonskog autoputa i željeznički koridor Minhen-Istanbul, kao i energetska politika.

Danassnji sastanak je nastavak dijaloga lidera regiona u okviru procesa Brdo-Brioni, koji je u tom formatu počeo u Zagrebu 1. jula 2013, prvog dana hrvatskog članstva u Uniji, a nastavljen sastankom Brdo procesa 25. jula prošle godine na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Redovne susrete lidera država regiona inicirali su predsjednici Hrvatske i Slovenije, Ivo Josipović i Borut Pahor, da bi se ojačala regionalna saradnja.

Španski turisti izviždali Merkelovu u Dubrovniku

Po dolasku na trg ispred Kneževa dvora, dobro raspoložena Merkel se, osim sa svojim kolegama političarima, rukovala i s brojnim okupljenim Dubrovčanima i turistima.

No, nisu svi bili oduševljeni što vide njemačku kancelarku u Dubrovniku. Grupa španskih turista ju je na ulici tako izviždala.

Galerija

Bonus video: