Grabar Kitarović: Neću se spuštati na Vučićev nivo, sam o sebi najbolje govori

Vučićeve izjave da u Kninu nikada nije bilo šahovnice, kao i da je Slobodan Milošević bio dobar lider, izazvale su oštre reakcije pojedinih političara i u dijelu medija u Hrvatskoj
124 pregleda 33 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Aleksandar Vučić, Foto: Beta/Tamino Petelinsek/STA
Kolinda Grabar Kitarović, Aleksandar Vučić, Foto: Beta/Tamino Petelinsek/STA
Ažurirano: 10.09.2018. 16:22h

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavia je da se "neće spuštati na taj nivo" da komentariše govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Kosovskoj Mitrovici u kojem je, između ostalog, rekao da u Kninu nikada nije bilo šahovnice, kao i da je Slobodan Milošević bio dobar lider.

Grabar Kitarović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim predsjednikom Aleksanderom van der Belenom u Zagrebu, rekla da Hrvatska podržava članstvo cijelog regiona Jugoistočne Evrope u Evropskoj uniji, pa tako i Srbije, sa kojom želi dobre odnose.

"Svako treba da ispuni kriterijume za članstvo, oni su postali puno specifičniji nego dosad, i Hrvatska ne želi da se nađe u situaciji da nekoga blokira, ali istrajaćemo na ispunjavanju svih kriterijuma”, poručula je Grabar Kitarović.

Predsjednica Hrvatske rekla je i da sa austrijskim kolegom nije razgovarala o govoru Aleksandra Vučića na Kosovu, ističući da ne vidi zašto je to obraćanje relevatno za Hrvatsku, prenosi N1.

“Bavimo se Hrvatskom, hrvatskim putem u prosperitet, želimo dobre odnose sa srpskim narodom, sa Srbijom, i neću dopustiti da mi gospodin Vučić nameće teme, niti ću se spuštati na taj nivo da komentarišem njegove govore. Mislim da on sam o sebi najbolje govori”, rekla je Grabar Kitarović.

Vučićeve izjave na Kosovu o tome da u Kninu nikada nije bilo šahovnice, kao i da je Slobodan Milošević bio dobar lider, izazvale su oštre reakcije pojedinih političara i u dijelu medija u Hrvatskoj.

Vlada Hrvatske: Vučićeve jalove provokacije ne mogu promijeniti stvarnost

Vlada Hrvatske ocijenila je da su izjave Vučića s Kosova nova jalova i promašena provokacija koja ne može da promijeni stvarnost ni istorijske činjenice.

"Istorijska je činjenica da je Hrvatska početkom 90-ih godina bila napadnuta i bila žrtva agresije velikosrpskog Miloševićevog režima. Taj je režim pobednička hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila cijelu okupiranu teritoriju, uključujući i grad Knin, na šta možemo biti ponosni. Trajni simbol toga je upravo hrvatski steg na Kninskoj tvrdjavi, koja je uz to i hiljadugodišnji simbol hrvatske državnosti", navela je hrvatska Vlada u saopštenju.

Hrvatska vlada je tako reagovala povodom Vučićeve izjave da "šahovnice" u Kninu nikad ranije nije bilo i da je "Milošević bio veliki srpski lider, namjere su mu svakako bile najbolje, ali su nam rezultati bili mnogo lošiji".

U saopštenju se navodi da je Hrvatska, uprkos nametnutom ratu, iz njega izašla kao pobjednica i danas je ona članica EU i NATO.

"Ako su osvajački ratovi koje je vodio režim Slobodana Miloševića za predsjednika današnje Srbije 'najbolje namjere' onda će izgradnja porušenih mostova između Srbije i žrtava njene agresije nažalost zahtijevati još mnogo napora i vremena", navodi vlada u Zagrebu.

Ocjenjuje se i da je "položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susjednih naroda zasigurno težak", ali i da će se "što prije Srbija, njeno vođstvo i njena javnost s time suoči i usvoji evropske vrijednosti, tim prije doći do istinskog pomirenja i dobrosusjedskih odnosa".

Bonus video: