Stefanović najavio da će Tači biti uhapšen ako posjeti jug Srbije

Tači bi trebalo u srijedu da posjeti Bujanovac i Preševo
63 pregleda 3 komentar(a)
Nebojša Stefanović, Foto: Betaphoto
Nebojša Stefanović, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 10.09.2018. 11:11h

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da će MUP u slučaju posjete kosovskog predsjednika Hašima Tačija jugu Srbije postupiti po nalogu sudova.

Upitan da li će Srbija u slučaju dolaska Tačija postupiti diplomatski ili će on po optužnicama Srbije biti uhapšen, Stefanović je odgovorio da je Srbija zemlja u kojoj postoji vladavina prava.

"Mi imamo naloge naših sudova koji moraju da se poštuju, i MUP će postupiti sa nalogom suda. Tu nema šta da se doda", rekao je Stefanović, prenosi RTS.

Tači bi trebalo u srijedu da posjeti Bujanovac i Preševo.

Odgovarajući na pitanje da li ima novih saznanja ko je postavio blokade na ulazu u selu Banje, Stefanović kaže da su to očigledno organizovale prištinske vlasti.

"Ja sada nemam dokaza za to, ali na osnovu izjava, ponašanju KPS-a, i svemu onome što je radio bezbjednosni kosovski aparat, jasno je da su prištinske vlasti to organizovale", rekao je Stefanović.

Kao razlog zašto su prištinske vlasti to organizovale, Stefanović je naveo da je posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića jezeru Gazivode, uprkos prištinskoj zabrani, za njih bila "užasan politički udarac".

"Onda su pokušali na bilo koji način da zabrane dalje posjete Vučića, organizacijom veterana koji su bili pozvani, onda ste imali KPS koji se pojavljuje na licu mjesta i koji nije ni pokušao da pomjeri veterane", ukazao je Stefanović.

Dodao je da Priština nije željela da pozove ni KFOR da interveniše, jer se plašila "loših sitacija po njih".

Stefanović je naveo da Priština na taj način nije samo zabranila Vučiću da dođe do Srba koji žive u tom selu, već da nisu dozvolili ni Srbima da izađu iz sela, a to se, kaže, zove ograničavanje slobode ljudima da se kreću.

"Nisam siguran da Priština ima kapacitet da razume šta treba da bude budućnost. Pitanje je šta oni vide kao budućnost, da li je budućnost u stalnim sukobima ili pronalaženje rješenja kako bi svi ljudi živjeli normalno. Ako ne vidite budućnost, onda je pitanje da li možete da vodite bilo koji narod, ne samo Albance i Srbe", rekao je Stefanović.

Bonus video: