Prošlo 19 godina od Srebrenice: Završena komemoracija u Potočarima

Najmlađa danas sahranjena žrtva je Senad Beganović, koji je imao 14 godina kada je ubijen, a najstarija žrtva je Hurem Begović, rođen 1916.
84 pregleda 128 komentar(a)
Srebrenica, Potočari, Foto: Reuters
Srebrenica, Potočari, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.07.2014. 16:55h

U Memorijalnom centru Potočari danas je sahranjeno još 175 identifikovanih srebreničkih Bošnjaka, ubijenih tokom ofanzive Vojske Republike Srpske (VRS) na zaštićenu zonu Srebrenica u julu 1995. godine.

Najmlađa danas sahranjena žrtva je Senad Beganović, koji je imao 14 godina kada je ubijen, a najstarija žrtva je Hurem Begović, rođen 1916. godine.

Komemoraciji u Potočarima prisustvovali su članovi porodica žrtava, prijatelji, brojni građani, kao i domaći i međunarodni zvaničnici.

Komemoraciji su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Ove godine nije bilo obraćanja zvanica, već je govor održao jedino načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

Duraković je pozvao sve da ne zaborave porodice nastradalih i da pomognu da Srebrenica postane mjesto prosperiteta, mira i tolerancije.

"Prošlost ne možemo zaboraviti i promijeniti, ali ona nas mora opominjati i učiti da zlo bude opomena radi mira i budućnosti mladih naraštaja", istakao je on.

Duraković je istakao da se prošlost mora pamtiti, ali da se "praštanjem mora graditi budućnost za preživjele i potomke nastradalih".

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko upozorio je da je Srebrenica "dio tužne svjetske istorije" i opomena da se slične tragedije ne bi ponavljale, poručujući da se žrtve ne smiju zaboraviti i da krivci moraju odgovarati.

Skup u Potočarima protekao je mirno, a obezbjeđivala ga je policija Republike Srpske u saradnji sa ostalim bezbjednosnim agencijama u BiH.

Do sada je u Memorijalnom centru Potočari sahranjeno ukupno 6.241 ubijen srebrenički Bošnjak.

Pretpostavlja se da se u masovnim grobnicama u Podrinju nalaze tijela još oko dvije hiljade ubijenih Bošnjaka.

Napad na Srebrenicu počeo je 6. jula 1995. i završio se pet dana kasnije, ulaskom vojske pod komandom Ratka Mladića u grad.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Mladića su do 19. jula 1995. organizovano i sistematski ubili oko 8.000 ljudi, izvršivši genocid.

Oko 30.000 žena i djece deportovano je za dva dana.

Za genocid u Srebrenici optuženi su vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i general Ratko Mladić. Karadžić je uhapšen 21. jula 2008, nakon 13 godina skrivanja, a Mladić u maju 2011, posle 16 godina, i njima je u toku suđenje pred Haškim tribunalom za ratne zločine.

U decembru 2012. Haški tribunal je osudio generala Zdravka Tolimira, bivšeg pomoćnika Mladića i ratnog šefa obaveštajne službe Glavnog štaba VRS, na doživotnu kaznu zatvora, proglasivši ga krivim za genocid nad Muslimanima iz Srebrenice.

Ministar za ljudska i manjinska prava Crne Gore Suad Numanović, potpredsjednica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić, članica Glavnog odbora Pozitivne Tamara Bajić, predstavnici Foruma mladih ove partije Luka Rakčević i Jovan Radović položili su cvijeće na Spomen obilježje na Pobrežju povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Bonus video: