Zapad pozvao građane Skoplja da se uzdrže od nasilja, Albanci najavili nove proteste

Tokom protesta, koji su prerasli u nerede, policija je upotrijebila suzavac i vodeni top
0 komentar(a)
Skoplje, Foto: Reuters
Skoplje, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2014. 11:54h

Evropska unija, Sjedinjene Države, NATO i OEBS su u zajedničkom saopštenju pozvali građane Makedonije da se uzdrže od nasilja, poslije protesta Albanaca u petak.

Albanci putem socijalnih mreža pozivaju na novi protest u Skoplju poslije današnje podnevne molitve, uprkos apelu međunarodne zajednice na smirivanje situacije.

Tokom protesta, koji su prerasli u nerede, policija je upotrijebila suzavac i vodeni top.

Oko 20 policajaca i demonstranata povrijeđeno je u Skoplju u protestima Albanaca nezadovoljnih presudom izrečenom šestorici njihovih sunarodnika, koji su osuđeni na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva petorice Makedonaca uoči Uskrsa 2012. godine u Smiljkovcu, saopštilo je makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Tokom suđenja koje je trajalo 18 mjeseci, tužilašvo je tvrdilo da su šestorica optuženih namjeravali da destabilizuju zemlju. Makedonce su iz neposredne blizine ubila dvojica od šest osuđenih. Nakon ubistva, 20 osoba je bilo uhapšeno, pretreseno više od 20 lokacija u Skoplju, a u akciji je učestvovalo 800 policajaca.

Vlasti su osumnjičene označile kao sljedbenike radikalnog islama. Advokati odbrane kazali su da takve tvrdnje nisu dokazane.

U zajedničkom saopštenju delegacije EU, ambasade SAD u Skoplju i misija OEBS i NATO u Makedoniji se apeluje na građane i državno rukovodstvo da se ujedine i u duhu konstruktivnog dijaloga se pozabave problemima koji negativno utiču na međusobno razumijevanje i međuetničke odnose u Makedoniji, prenijela je makedonska agencija MIA.

"Svi građani imaju pravo na proteste i izražavanje svog mišljenja na miran način, ali nemaju pravo da čine destruktivna, nasilna djela", upozorava se u saopštenju.

"Svaki međuetnički incident ili pokušaj podsticanja netolerancije daje priliku za politizovanje ili iskorišćavanje situacije u političke svrhe, ali isto tako pruža šansu i za otvaranje dijaloga i ojačavanje odnosa između različitih etničkih zajednica. To je prilika za političke lidere da se zauzmu za uspostavljanje integrisane države koja poštuje različitost", istakli su EU, SAD, OEBS i NATO.

Do eskalacije protesta je došlo ispred Osnovnog suda u Skoplju, kada su demonstranti bacili nekoliko kamenica u pravcu zgrade suda i time podstakli reagovanje pripadnika Specijalne policije koja je odgovorila suzavcem, ali i vodenim topom.

Protest je počeo pred početak džume (glavne molitve petkom za muslimane), kada je preko 5.000 makedonskih Albanaca krenulo prema Sudu.

Demonstranti su krenuli od skopske džamije i produžili protestni marš uz povike "Nismo teroristi, želimo pravdu"; "Jankulovska je terorista", "OVK", "Stop montiranim procesima", objavile su agencije.

Nakon što je uspostavila mir i red, makedonska policija sada radi na identifikovanju drugih huligana i na podizanju optužnica protiv onih koji su učestvovali u nasilju.

Bonus video: