U radikalnom Al Furkanu i mladići iz BiH

Ratovi koji se vode u Siriji i Iraku utiču na popularizaciju pokreta kao što je Al Furkan, a mlade ekstremiste čine sve agresivnijim
71 pregleda 0 komentar(a)
ISIL, Sirija, Foto: Beta/AP
ISIL, Sirija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.06.2014. 13:08h

Islamistički radikalni pokret Al Furkan posljednjih godinu dana je aktivan u Švajcarskoj, a među najaktivnijim članovima pokreta su i mladići iz Bosne i Hercegovine.

Riječ je o pokretu čiji članovi propagiraju sveti rat ili džihad, a na Fejsbuk stranici grupe nalazi se i mladić porijeklom iz BiH, koji je otišao na sirijsko ratište, a živio je u Švajcarskoj.

Kako pišu "Nezavisne novine", Al Furkan je bio aktivan i u BiH, predstavljajući se kao humanitarna organizacija. Medjutim, američke vlasti su ga stavile na crnu listu, zamrznuvši svu imovinu ove organizacije.

Iako je službeno objavljeno da je Al Furkan prekinuo aktivnosti u BiH 2002. godine, njihovo djelovanje je nastavljeno u saradnji s "Global Relief Foundation", organizacijom koja je u BiH usmjeravala sredstva za aktivnosti regrutovanja i obučavanju budućih terorista.

Prema pisanju švajcarskih medija, Al Furkan je veoma opasan pokret kojeg, primjera radi, u Njemačkoj nadzire obavještajna služba. U Švajcarskoj se pojavio relativno skoro i njihovo sjedište je u Embrahu, a okuplja najviše mladića s područja BiH, Kosova i Albanije.

Zapravo, Embrah je centar salafijske zajednice u Švajcarskoj, a Al Furkan želi da se preko tog mjesta uspostavi u cijeloj zemlji, kaže Saida Keler-Mesahli, iz Foruma za progresivni islam.

Ta organizacija uglavnom nastoji da mlade Albance izvede "na pravi put", ali pomaže i drugim grupama. Mđjutim, prema njenim riječima, trenutni ratovi koji se vode, u Siriji i Iraku, utiču na popularizaciju pokreta kao što je Al Furkan, a mlade ekstremiste čine sve agresivnijim.

Bonus video: