Vujanović sjutra u Sarajevu na 100. godišnjici Prvog svjetskog rata

Dva entiteta u BiH, RS i Federacija BiH, odvojeno obilježavaju 100. godišnjicu rata
17 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2014. 15:38h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovaće, sjutra u Sarajevu obilježavanju 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata.

Iz Vujanovićevog kabineta je saopšteno da će on, zajedno sa predsjedavajućim BiH Bakirom Izetbegovićem, predsjednicima Austrije Hajnc Fišerom, Hrvatske Ivom Josipovićem, Makedonije Đorđem Ivanovim i visokim zvanicama iz regiona prisustvovati koncertu Bečke filharmonije, koji se održava povodom obilježavanja 100. godišnjice rata.

Sarajevski atentat, 28. juna 1914, poslužio je kao povod za izbijanje Prvog svjetskog rata. Tog dana je Gavrilo Princip, pripadnik tajne organizacije "Mlada Bosna" izvršio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika i nadvojvodu – Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Prvi svjetski rat, vođen od 1914 do 1918. godine, bio je najveći sukob u istoriji, do izbijanja Drugog svjetskog rata.

Otkriven spomenik Gavrilu Principu

Povodom obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, danas je u novosagrađenom gradskom parku u Istočnom Novom Sarajevu otkriven spomenik Gavrilu Principu, atentatoru na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

Spomenik je izliven u bronzi i visok je dva metra, a njegov autor je beogradski vajar Zoran Kuzmanović.

Spomenik su otkrili srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić.

"Pucanj Gavrila Principa bio je pucanj za slobodu. Njegov pucanj bio je uvod u ono što su neki Evropljani pripremali godinama, a Srbi su iz tog rata izašli kao pobjednici", kazao je Radmanović na ceremoniji.

On je poručio da Vidovdan "nije samo vjerski praznik, već i dan prisjećanja na žrtvovanja i bitke za slobodu", upozorivši da danas postoje pokušaji da se prekroji istorija.

"Danas imamo Gavrila u Istočnom Sarajevu, revolucionara, čovjeka koji je za nas jedan vijek nadanja. Sjećamo se mladobosanaca i Gavrila Principa s ponosom", istakao je Radmanović.

Srpski član Predsjedništva BiH naveo je da se u Sarajevu obilježava godišnjica Sarajevskog atentata bez predstavnika iz Republike Srpske, upitavši: "Koga se oni sjećaju?"

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je da je Gavrilo Princip heroj srpskog naroda, te da spomenik u Istočnom Sarajevu ima simboliku, "jer je spoj herojske prošlosti srpskog naroda i budućnosti koju će graditi naredne generacije".

Dva entiteta u BiH, RS i Federacija BiH, odvojeno obilježavaju godišnjicu početka Prvog svjetskog rata, a postoje i velike razlike u tumačenju Sarajevskog atentata.

Centralna ceremonija obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i Sarajevskog atentata biće održana sjutra, na Vidovdan, u Andrićgradu, u Višegradu.

Kako je najavljeno, toj svečanosti će prisustvovati i najviši zvaničnici Srbije koji su takođe odustali od ranije namjere da prisustvuju obilježavanju ovog jubileja u Sarajevu zbog, kako je pojašnjeno, političke, antisrpske note, koja je data tom događaju. U Andrićradu je za sjutra najavljen veliki multimedijalni program, pozorišni i koreografski performans.

Galerija

Bonus video: