krivično djelo

BiH: Za odlazak na strana ratišta do deset godina zatvora

Direktan povod za izmjene je činjenica da su destine državljana BiH učestvovale u borbama u Siriji u redovima ekstremnih islamističkih organizacija
5 komentar(a)
Sirija, vehabije, Foto: Reuters
Sirija, vehabije, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2019. 10:29h

Učestvovanje državljana Bosne i Hercegovine (BiH) u oružanim sukobima u inostranstvu od danas je i službeno krivično djelo kažnjivo do deset godina zatvora.

Izmjene zakona kojima se sankcioniše učešće u sukobima u inostranstvu u vojnim, paravojnim ili parapolicijskim jedinicama stupile su na snagu nakon što su 17. juna, na osnovu odluka Zastupničkog i Doma naroda parlamenta, obavljene u Službenom glasniku BiH.

Direktan povod za izmjene je činjenica da su destine državljana BiH učestvovale u borbama u Siriji u redovima ekstremnih islamističkih organizacija.

Prema podacima koje navodi "Dnevni avaz", registrovano je najmanje 80 građana u sirijskom ratu. Pretpostavlja se da ih je 20 poginulo, dok se oko 40 vratilo u BiH.

Pored onih koji se odluče da ratuju u inostranstvu, zatvorske kazne do pet godina prijete i organizatorima odlazaka i onima koji obučavaju dobrovoljce.