Snoudenova dokumenta

Hrvatska i Makedonija imaju tajne ugovore sa NSA o špijuniranju

Američkim špijunima ugovori omogućavaju da nadziru komunikaciju koja se ostvaruje putem optičkih kablova na teritoriju ovih zemalja
4 komentar(a)
NSA, Foto: Reuters
NSA, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2014. 18:27h

Hrvatska je jedna od zemalja sa kojima američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) ima tajne ugovore o špijuniranju, pokazuju novi dokumenti koje je razotkrio bivši službenik NSA Edvard Snouden.

Tajni ugovori o špijuniranju sklopljeni su sa 33 zemlje, među kojima su Hrvatska i Makedonija, prenosi hrvatski portal Index.hr.

Od evropskih zemalja, ugovore sa NSA sklopile su Engleska, Austrija, Belgija, Češka, Mađarska, Makedonija, Holandija, Danska, Finska, Francuska, Norveška, Njemačka, Poljska, Grčka, Italija, Rumunija, Španija i Švedska.

Američkim špijunima ugovori omogućavaju da nadziru komunikaciju koja se ostvaruje putem optičkih kablova na teritoriju ovih zemalja.

Sklapanje ugovora obavljeno je u okviru NSA programa RAMPART.

U dokumentima NSA navodi se da, u sklopu RAMPART-a, strani partneri obezbeđuju pristup kablovima i primaju američku opremu.

Snouden je izjavio da od svih nedavno objavljenih dokumenata podaci o RAMPART-u predstavljaju "dragi kamen u kruni" u NSA i dio je ogranka te agencije pod nazivom "Izvor za specijalne operacije".

Preporučujemo za Vas