Tribunal nudi Šešelju da traži privremeno oslobađanje

Šešelj će, povodom odluke Haškog tribinala, zauzeti stav da mu se umjesto puštanja na privremenu slobodu hitno ukine pritvor
0 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Reuters
Vojislav Šešelj, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2014. 15:17h

Haški tribunal pozvao je optuženog Vojislava Šešelja da se izjasni o mogućnosti da bude privremeno oslobođen do izricanja presude.

U jutros objavljenom dokumentu, raspravno vijeće pozvalo je Šešelja, ali i tužilaštvo, da dostave svoje poglede "na mogućnost puštanja optuženog na privremenu slobodu".

Vojislav Šešelj će, povodom odluke Haškog tribinala, zauzeti stav da mu se umjesto puštanja na privremenu slobodu hitno ukine pritvor, izjavio je Zoran Krasić.

Predsjedavajući sudija Žan-Klod Antoneti naznačio je da je poziv stranama upućen zato što u ovom trenutku nije moguće "odrediti tačan datum izricanja presude", pošto je novi sudija Madaje Nijang zatražio dodatno vrijeme da se upozna sa čitavim predmetom.

Prema pravilima Tribunala, optuženi može biti pušten na privremenu slobodu isključivo ako sam to zatraži i priloži garancije svoje zemlje da će ga vratiti na nastavak procesa.

U prošlosti, Šešelj je odbijao mogućnost da podnese zahtjev za puštanje na privremenu slobodu, tvrdeći da nikada neće tražiti garanciju "izdajničkog režima u Beogradu".

Jednom prilikom, Šešelj je kazao da bi garancije mogao tražiti jedino od "prijatelja srpskog naroda" poput bivših lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Ila ili libijskog vođe Muamera Gadafija.

Nekoliko puta, međutim, lider radikala je usmeno od raspravnog vijeća tražio da mu "ukine pritvor" u kojem je, po njegovoj ocjeni "neopravdano" već 11 godina, ali je Tribunal odbio da razmotri taj predlog, ocjenjujući da nije proceduralno ispravan.

Sud je početkom juna odbio Šešeljevu žalbu na prvostepenu odluku o nastavku procesa sa novim sudijom, poslije izuzeća sudija Frederika Harhofa na zahtjev samog Šešelja.

U januaru ove godine, Šešelj je u žalbi zatražio da ga Tribunal ili oslobodi ili da suđenje počne ispočetka. Šešelj, po odluci apelacionog vijeća, nije dokazao da je raspravno vijeće počinilo grešku kada je odlučilo da proces nastavi pošto se novoimenovani sudija Nijang, koji je zamijenio izuzetog Harhofa, upozna sa predmetom, čitajući spis čitavog procesa i pregledajući video snimke iskaza svjedoka, iako je to "bez presedana" u praksi suda.

Odbacujući tvrdnju optuženog da je prekršeno i njegovo pravo na suđenje u razumnom roku, apelaciono vijeće ocijenilo je da činjenica da je Šešelj bez presude u pritvoru skoro 12 godina, "nije predrasuda prema njemu, sama po sebi".

Odluči o odbijanju Šešeljeve žalbe suprotstavio se sudija Kofi Kumelio Afanđe, koji je naznačio da striktna primjena pravila Tribunala nalaže poništavanje ne samo odluke o nastavku suđenja nego i čitavog procesa.

U zaključku svog suprotnog mišljenja, sudija Afanđe naglasio je da bi apelaciono vijeće Tribunala trebalo da poništi odluku o nastavku procesa Šešelju s novim sudijom i procijeni da li je ispravnije održati novo suđenje ili u potpunosti odbaciti predmet protiv lidera Srpske radikalne stranke.

Po sudiji Afanđeu, argumenti u korist odbacivanja čitavog dosadašnjeg procesa "neznatno pretežu" nad argumentima u korist novog suđenja.

Na Šešeljev zahtjev, posebno vijeće Tribunala je krajem avgusta prošle godine izuzelo sudiju Harhofa zbog pristrasnosti, u trenutku kada je izricanje presude bilo zakazano za 30. oktobar 2013.

Harhof je, po toj odluci, izuzet zato što je pismom prijateljima, objavljenom u danskoj štampi, u kojem je kritikovao posljednje oslobađajuće presude Tribunala "pokazao pristrasnost u korist osuđujućih presuda".

U završnoj riječi, u martu 2013, tužioci su zatražili da Šešelj bude osuđen na 28 godina zatvora, a optuženi, koji nije izvodio dokaze odbrane, da bude oslobođen.

U međuvremenu, Šešelj nije izvođen pred sudije, a, prema članovima njegove porodice, obolio je od tumora na debelom crevu i podvrgnut je operacijji.

U pritvoru u Sheveningenu, Šešelj je od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao odmah pošto je bila objavljena optužnica koja ga tereti za zločina nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Bonus video: